Три точки има в днешния конгрес - приемане на доклад за европейските избори и настоящите местни избори, втора точка е констатиране на оставката - така както е приет този устав преди 2 години. Това е се казва в устава. Нинова пое отговорност и подаде оставка. Членовете на партията имат право да изразят своето мнение и да я призоват да оттегли оставката си. Това заяви Георги Свиленски преди конгреса на Столетницата в ефира на bTV.

"Тук е поведението на мъдрия политик дали да си подаде оставката, или не. Уставът е точен, ясен и еднозначен. Ако оставката бъде оттеглена, втора точка ще отпадне. Вече после ще стане ясно дали Нинова ще поиска отново доверието на партията", коментира още той.

Свиленски даде оценка и на собствената си оставка. "Беше ми поставена задача БСП да получи един глас повече от ГЕРБ. Тази задача не беше изпълнена. Това е отговорно европейско поведение", заяви той.

"Не избираме днес нов председател. Искам да призова тези самопредложили се да прочетат устава. Нека поне един социалист да ги предложи. Все едно аз да се кандидатирам сега за президент. Да кажа "Аз съм кандидат за президент", посочи още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!