"Слави Трифонов каза, че не иска да бъде зависим от неговата си програма. А от кого иска да бъде зависим", попита зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски пред БНТ. 

"За да се разгради моделът Борисов казахме, че изборите са първата стъпка. Но той още е на власт. Неговите министри управляват България и моделът на задкулисието не е разклатен.

Трябваше да има правителство, което да извади тези хора от властта и да направи по-голяма прозрачност. Тези неща изведнъж останаха настрани и сега слушаме едно предложение, утре оттеглено. Не виждаме последователността, която обявиха в началото тези партии", заяви той. 

"За една седмица нищо не се отменя, но се нанесоха щети на администрацията и икономиката, които ще се чистят в следващите години. В енергетиката и горските стопанства бяха сменени всички директори, бяха сменени хора в болниците.

Точно тези партии, които претендираха да са новото и промяната и искаха да изтеглят Борисов от властта, са неискрени. Искаш да правиш проверки, ама не точно проверки. Искаш да спреш назначения, ама не точно да ги спреш", каза още Свиленски. 

"Дали ще вземем трети мандат, не знаем. Нека утре ИТН да получи и да върне мандата, защото управлението, което виждаме през "Фейсбук"... Борисов управляваше през "Фейсбук", сега Трифонов го прави същото", каза още той. 

"Няма как аз сега да кажа или да предскажа действията на Националния съвет, тъй като не ми е във функциите. Казали сме категорично, те също, няма да правим коалиция между ГЕРБ и БСП. Искаме да сменим този модел и няма как смяната да мине през коалиция на този модел. Трифонов може да направи това. Той отрича модела, но не иска да го смени", заяви Свиленски. 

"Борисов вероятно ще си остане на власт. Ние сме последователни от първия ден. Гласуваме против и сме "за" разграждането на този модел. Моделът остава на власт.

Няма значение дали ще е Митов или Борисов. Наистина се надявам, след парламентарните избори, когато и да са, българският гражданин да бъде малко по-критичен и аналитичен и да реши с разум кого подкрепя. Избирателите бяха излъгани", категоричен е той. 

Свиленски заяви, че БСП подкрепя изцяло машинно гласуване.

"Вицепремиерът Дончев дойде в пленарна зала и обеща изборите да са изцяло машинни. Защо трябваше да се изхарчат 150 милиона за избори, за да стигнем до същото. Как за месец им стигна времето за доставяне на машините, а два месеца няма да стигнат", пита той. 

"Нека видим тези партии. Всички казаха, че искат преизчисляване на пенсиите. Нека го вкара утре председателката на парламента и тези 1 милион българи да видят нещо от това народно събрание. Хората не очакват машините в изборното помещение, а помощи. Държавата има нужда от актуализация на бюджета. Днес поискахме МС да го актуализира", каза зам.-председателят на БСП. 

Той разкри как ще процедира соцпартията, ако й бъден връчен мандата и успее да състави правителство.

"БСП ще подходи отговорни и ще гледа държавата да не изпадне в колапс. Ще търсим възможности българските граждани да не усетят безхаберието. Ще направим всичко възможно така че да има бюджет, да се преизчислят пенсиите. Как ще стане, ще видим другата седмица", завърши той.