Най-вероятно президентът ще връчи третия мандат на БСП. Има вероятност те да предложат кабинет, за да покажат, че могат да управляват. Този мандат също ще се провали, но няма да го върнат веднага, ще предложат свое правителство като контратежест на това, което предложи ГЕРБ. Това заяви пред "Марица" политологът проф. Мария Пиргова. 

По думите й, при нови избори ГЕРБ ще направи всичко възможно да се мобилизира повече, и то по отношение на купения и корпоративния вот. "По същата линия ще се мобилизира и партията, представлявана от бизнесмена Васил Божков. Ще се мобилизират Патриотите - те може би ще се обединят за следващите избори, за да влязат в парламента.

Губещи ще бъдат "Изправи се! Мутри, вън!", голяма е вероятността да не влязат в следващо НС. А за партията на Трифонов прогнозата е много сложна, защото привържениците му са все още в насипно състояние. Възможно е да проявят воля, но за тази цел Трифонов трябва да положи усилия, да се разприказва. С мълчание няма да стане", категорична бе тя.


- Проф. Пиргова, кога можем да очакваме президентът да връчи втория мандат за кабинет?

- Възможно е да изчака след празниците, защото парламентът трябва да работи поне две седмици, за да може да довърши изборния закон, приет на първо четене. Но ще изисква повече време, за да бъде приет окончателно, тъй като различните партии имат различни намерения и предложения.

Освен приемането на промени в изборния закон, парламентът трябва да актуализира бюджета, да приеме удължаване на икономически мерки, свързани с ковид кризата. Вероятно ще трябва да се гласува и нов заем, за да се гарантират средства за разплащане в настоящата пандемична ситуация.

- Бягство от отговорност ли е заявеното във Фейсбук намерение на Слави Трифонов ИТН да върне веднага мандата за съставяне на кабинет? 

- Очакваше се "Има такъв народ" да върнат мандата, без изобщо да предложат правителство. Обосноваха това с липсата на подкрепа. Партията на Трифонов има 51 депутати в парламента, а общо партиите на промяната имат 92-ма. Действително ИТН могат да направят правителство с подкрепата на БСП или на ДПС, но явно са решили, че след приемането на подобна подкрепа ще има висока цена - например искане за гласуване на предложения, с които не са съгласни.

Дали това е бягство от отговорност - така ще бъде разчетено от масовия избирател, защото има много проблеми, които хората мислят, че могат да се решат веднага.

 Но когато се влезе в реалната политика, се вижда, че тези проблеми се решават действително със стабилни мнозинства и не може да се очаква бързо решаване на какъвто и да е проблем в състоянието, в което се намира страната в момента.

- Дали президентът ще предпочете БСП като трети, последен опит  за съставяне на кабинет?

-  Демократична България вече обяви, че няма да се включи в съставяне на правителство. Вероятно и третата партия на промяната - „Изправи се! Мутри, вън!” също няма да вземат мандат.

Така че най-вероятно президентът ще връчи третия мандат на БСП. Има вероятност те да предложат кабинет, за да покажат, че могат да управляват. Този мандат също ще се провали, но няма да го върнат веднага, ще предложат свое правителство като контратежест на това, което предложи ГЕРБ.

- Ще затопли ли подобен ход на президента връзките му с БСП, чиито членове изразиха недоволство, че той се дистанцира от партията, която го е издигнала?

- Отношенията между БСП и президента са достатъчно топли. Студени са отношенията между Корнелия Нинова и Румен Радев и е твърде късно да се затоплят.

Г-жа Нинова допусна сериозни грешки като тази, че не подкрепи веднага президента след обявеното му намерение за втори мандат. Това навреди и на президента, и на партията. Електоратът на БСП отдавна възприема президента положително, готов е да го подкрепи.

 Нинова вероятно е имала някои договорки с правителството в оставка, с Бойко Борисов, въпреки че тя категорично отрича това.

-  Излиза, че най-вероятен вариант са предсрочни избори. Няма ли обаче служебен кабинет по време на пандемия да подкопае рейтинга на президента?

- На Румен Радев при всички случаи ще му е много тежко да запази сегашния си рейтинг, защото към предложеното от него правителство ще бъдат предявени много претенции.

 Но е възможно президентът да запази подкрепата си, ако служебното правителство успее да свърши повече работа по разграждането на системата на Борисов.

При служебното правителство няма парламент, законодателство, но има кадрови назначения, които са важни и показателни за хората, които след това ще гласуват на изборите. Много е важен съставът на служебния кабинет. Вероятно президентът ще заложи и на хора от екипа си, но и на експерти с опит в управлението.

- Дали готвените промени в изборното законодателство ще направят следващите избори по-прозрачни? Ще се минимизира ли купеният вот?

- Такива очаквания се създават, но не могат да се сбъднат. Промените в изборния закон не засягат нито купения, нито корпоративния  вот. А и не може чрез закон да се въздейства върху тях, това може да стане чрез съда, чрез по-голяма активност на органите за разследване, на полицията.

Видеонаблюдение трудно може да се организира и не съм сигурна дали ще влезе окончателно в закона. Вероятно ще се върви към изцяло машинно гласуване, което все пак парира поне това отчитането на купения вот да не става, както досега. Наложителна е актуализация на избирателните списъци.

Би трябвало да се увеличи броят на секциите за гласуване в чужбина, но не смятам, че ще бъде прието гласуване по пощата, което крие доста рискове.

Но каквото и да се включи в изборния закон, ако нямаме сериозна полиция и съдебна система, не могат да се предотвратят купеният и корпоративният вот.

- Ще доведат ли предсрочни избори през лятото до различен състав на следващия парламент?

- Много зависи от работата на служебното правителство. Ако то съумее да въздейства на феодалната система, създадена от управляващите от ГЕРБ, можем да имаме по-различен резултат. Но това е много трудно да се направи. Така че по-скоро ще имаме резултат до този, който е сега. Още повече, избирателите на Слави Трифонов много трудно се мобилизират през лятото.

Има и много неизвестни - очакват ни кризисни времена, не се знае на какъв етап ще са ковид кризата, икономическите проблеми, свързани с нея.

- Коя партия би била най-ощетена при едни предсрочни избори?

- Смятам, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да се мобилизира повече, и то по отношение на купения и корпоративния вот. По същата линия ще се мобилизира и партията, представлявана от бизнесмена  Васил Божков. Ще се мобилизират Патриотите - те може би ще се обединят за следващите избори, за да влязат в парламента.

Губещи ще бъдат "Изправи се! Мутри, вън!", голяма е вероятността да не влязат в следващо НС.

В най-добрия случай БСП ще запази резултата си от тези избори, ако не падне още. А за партията на Трифонов прогнозата е много сложна, защото привържениците му са все още в насипно състояние. Възможно е да проявят воля, но за тази цел Трифонов трябва да положи усилия, да се разприказва С мълчание няма да стане.

- Оказаха ли се партиите на протеста и промяната неспособни да управляват, или просто им трябва още доверие?

- Трябва им още доверие, както и по-сериозно отношение. Ще им трябват още политически умения, ако искат да направят реформи, ако искат да управляват страната. Явно оттук насетне без коалиции няма да може да се управлява. Затова не могат така лесно да се прекъсват мостове, както досега го правят партиите на протеста.

Те са носители на новото, но в политиката се прави това, което е възможно, а не това, което искаш. 

- Сигурен ли изглежда засега втори мандат на президента Радев?

- Засега ми изглежда 80 процента сигурен втори мандат на президента - не виждам фигура от страна на ГЕРБ, която да се противопостави на Румен Радев. Рейтингът му е устойчив. Ако това продължи, ако не на първи тур, то на балотаж, смятам, че Радев ще победи на президентските избори.