В съдебната власт трябва да остане единствено Съдът. Това заяви министърът на правосъдието Меглена Тачева, като уточни, че това е личното й становище, което тя ще защитава при предстоящия дебат за промяна в Съдебната система, предаде репортер на БЛИЦ.
Съдът трябва да бъде независим. Прокуратурата обаче също трябва да е независим орган, който да е подчинен на Парламента. Този модел не е нов за България, а е съществувал преди време, аргументира се Тачева. Следствието трябва да е част от разследващите органи, които са към изпълнителната власт. Това на практика означава, че прокурорите и следователите ще загубят магистратския си имунитет, коментира правосъдният министър. Освен това тя обясни, че трябва внимателно да се анализира в каква конституционна рамка могат да се реализират тези промени - дали при настоящата или е необходимо да се свика Велико народно събрание, което има правомощията да прави промени в основния закон. В момента законодателната рамка позволява на Прокуратурата да осъществява разследване, но това трябва да се случи и на практика, коментира Тачева. Тя смята, че ключовият проблем за критиките в областта на правосъдието е липсата на качествено разследване. Затова трябва да се уточни мястото на Прокуратурата и на Следствието.  Правосъдният министър очаква, че в предстоящия доклад на Европейската Комисия ще бъдат отчетени усилията на България при създаването на множество механизми за контрол.  Тачева обсъди днес очакванията за предстоящия доклад на комисията с българските депутати в Европейския парламент.Трябва да покажем, че сме готови да приложим пълна прозрачност в съдебната система и разследването. Докладът ще бъде обективен, но никой не може да отрече, че имаме какво още да свършим по отношение на борбата с организираната престъпност и противодействието на корупцията, добави правосъдният министър. Тачева обаче смята, че по-важно е обществото да разбере, че има справедлива и действаща в обективни срокове съдебна система.
В момента се прави преглед на всички дела, които не са приключили в срок, за да се изяснят причините. Ако се налага ще има още законодателни промени, но трябва да се отчетат и обективните причини , които бавят делата в някои случай, добави министърът. Евродепутатът от БСП Илияна Йотова беше категорична, че се прилагат двойни стандарти пред България и старите страни – членки. Няма нито една държава, която да каже, че прави всичко по правилата. Такова клеветене на България, като през последните месеци, не съм виждала през целия предприсъединителен период, коментира тя. Тачева също заяви, че има много други страни, в които делата се бавят неоснователно.
Евродепутатите и правосъдният министър са обсъдили още случая с осъдения в България британски гражданин Майкъл Шийлдс. Българският съд си е свършил работата и ако някой иска и може да го освободи предсрочно, това е кралицата на Великобритания, посочи Тачева. Тя уточни, че ако има нови доказателства ще бъде възобновено производството. Илияна Йотова прогнозира, че през септември отново ще има атаки от страна на Великобритания за предсрочно освобождаване на Шийлдс.
Тема на срещата е бил и казусът на българката Румяна Йорданова, срещу която се води дело за лишаване от родителски права в съд в Холандия. Тя има две деца, второто  е  от неин холандски партньор, но заради проблеми с него от 2005 г. , е под социална закрила. Агенцията за закрила на децата не си е свършила работата по този случай, каза евродепутатът от ГЕРБ Душана Здравкова. Румяна Йорданова е поискала съдействие от българската страна и го е получила, добави Тачева. /БЛИЦ