Необходимо да продължим да оказваме помощ на Украйна, заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев след края на първото заседание на новоизбраното редовно правителство.

„Това е изключително важно, за да гарантираме нашата сигурност. Какво точно ще дадем зависи от много други неща – от реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме към момента.

Трябва да има разрешение от Народното събрание и точно така ще действаме – по прозрачен и ясен начин, както би трябвало да се действа в една парламентарна република“, посочи министър Тагарев. 

„Сигурността и независимостта на Украйна са изключително важни, за да бъде сигурен целият ни регион години напред“, подчерта той.  

На въпрос от журналисти има искане от украинската страна за предоставяне на конкретна военна помощ, той отговори: „Засега не са ми представяни конкретни документи.

Следващата седмица има министерска среща в Брюксел, която ще се предшества от среща във формат „Рамщайн“ и предполагам, че там ще добия по-ясна информация на конкретните към момента искания.

Това е важно, защото нуждите се менят постепенно. Ще видим с какво можем да помогнем най-добре“.

Тагарев заяви още, че има гаранция от двете парламентарни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бюджетът за отбрана да стане 2%.

Като свой първи приоритет министърът на отбраната определи сформирането на подходящ екип от хора. Тодор Тагарев обяви, че в работата си ще бъде подпомаган от двама заместник-министри, като до този момент е известно името само на единия от тях – Станимир Георгиев, който, по думите на министъра, вече е назначен. 

„Първо и най-важно е да се ориентирам достатъчно добре в обстановката, тъй като Министерството на отбраната е особено министерство.

Публичната информация е само част от информацията за реалното състояние на нещата, реалните проблеми и перспективи. Трябват ми няколко дни да се ориентирам“, каза още министър Тагарев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук