България ще опита да продава боеприпаси на Украйна директно, а не чрез посредници, както се правеше досега, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който представи екипа си и приоритетите в своята работа.

Поради наложената политика в предни кабинети, това се правеше полутайно, което изискваше да има посредници. Ще се постараем да работим директно, що се отнася до поръчки от Украйна, коментира Тагарев, които представи екипа и програмата си.

Журналист попита три пъти Тодор Тагарев дали армията ни ще предостави ракетни системи за противовъздушна отбрана, но военният министър не отговори категорично.

Вчера от Министерския съвет съобщиха, че е одобрен нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. 

За това, което даваме на Украйна вече има решение на МС, но списъкът е поверителен, каза Тагарев. Той все пак информира, че в това, което даваме, няма авиация и тежка бронетанкова техника.

Приоритет е изграждане и развитие на боеспособна армия. Вторият приоритет са грижа за хората - да можем да ги намерим и задържим, да има достоен преход към следваща кариера, каза Тагарев.

Приоритет е и изграждане на национална устойчивост на въоръжените сили, за да можем да действаме в кризисна обстановка, както превъоръжаването на армията, подготовка за посрещане навреме на новите F 16, реализация на ключови отбранителни проекти, механизми за задържане качествените хора на служба, начинът на работа с резерва.

Атлантикът ген. Събев: Пече се голяма сделка с Киев, даваме им артилерийски оръдия и танкове ВИДЕО

"Защото това е начинът ние трайно да гарантираме стабилност в региона и по-добра среда за сигурност, и да не ни се налага да заделяме много повече пари, от тези, за които имаме съгласие на политическите сили", каза военният министър.

Като законодателни мерки, за които МО ще работи, са:

поетапно увеличаване на разходите за отбрана до минимум 2%, което трябва да се случи следващата година

внасяне на програмата за приоритетни инвестиционни разходи

създаване на условия, че да има стабилна рамка за планиране на проектите.

Тагарев представи екипа си: Зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов ще отговаря по въпросите на отбранителната политика. Това включва двустранни външнополитически отношения, работата и взаимодействието със съюзниците от НАТО и ЕС, както и въпроси с политиката по изграждане на отбранителни способности.

В екипа на министъра на отбраната са още зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет д-р Добромир Тотев. Новият член на екипа е д-р Мустафа Емин, който ще бъде назначен като съветник, а когато завърши Военна академия, ще стане парламентарен секретар и ще работи с комисията по отбрана и други комисии. Лора Кендова ще отговаря по връзките с обществеността.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук