България възнамерява да се присъедини към общоевропейската програма за доставка на Украйна на боеприпаси, необходими за отблъскване на руската агресия. Това заяви новият министър на отбраната на страната Тодор Тагарев в интервю за Politico, пише УНИАН.

Още през май страните от ЕС окончателно одобриха решението да изпратят на Украйна 1 милион 155-мм снаряди и ракети. Киев трябва да ги получи през следващата година. Снарядите ще бъдат осигурени от собствените запаси на страните участнички в програмата и ще бъдат компенсирани от бюджета на ЕС. За тези цели ще бъдат изразходвани 1 милиард евро.

Известная своим оружием Болгария готова помочь Украине / фото ukroboronprom.com.ua

Освен това още 1 милиард евро ще бъдат похарчени за закупуване на нови боеприпаси за Украйна. Европейската комисия също така предложи инициатива от 500 милиона евро за подобряване на способността на Европа да произвежда оръжия и да постигне тези цели.

Досега България бе една от двете страни от ЕС (другата е военно неутралната Ирландия), които не са се присъединили към програмата. Но сега ситуацията изглежда се променя, коментира украинското издание.

"Ние сме много ясно фокусирани върху присъединяването към тази коалиция. Мисля, че ще можем да осигурим част от необходимите боеприпаси за Украйна. Нямаше политическо решение, но със сигурност ще положим усилия и вярвам, че ще намерим начин ”, каза българският министър на отбраната.

Politico отбелязва, че съобщението бележи рязък завой във външната политика на България, където ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност.

Според Тагарев важността на участието на България в снарядната коалиция се състои в това, че тази страна „от съветско време е традиционно специализирана в производството на стрелково, леко въоръжение и боеприпаси“.

Украйна също трябва да бъде "абсолютно" приета в НАТО, "когато условията го позволяват", каза българският министър.

Тагарев отбеляза, че е „много загрижен“ за влиянието на Москва в самата България и сега обмисля създаването на нови специализирани звена за борба с руските дезинформационни наративи.

"Трябва да се уверим, че ефективно се противопоставяме на руската пропаганда, кампании за дезинформация и всички други видове влияние, които имаме в страната. Руският посланик тук и някои други политически партии, влиятелни политици говорят с един глас - и това не е гласът на нашите съюзници“, каза министърът на отбраната.

Българското общество и политици са много двойствени за войната в Украйна. Така настоящият президент на страната Румен Радев, който по-рано наричаше Крим „руски“, на практика е в опозиция на прозападното правителство на страната. През април 2022 г. той категорично се противопостави на доставката на българско оръжие за Украйна.

В същото време, както стана известно през януари тази година, още в първите седмици и месеци на пълномащабна руска инвазия, България вероятно е спасила Украйна от поражение в най-критичния момент. София тайно е доставяла на Украйна огромни количества боеприпаси, пише УНИАН.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук