Ние не можем да диктуваме на „Продължаваме промяната“ кой да си номинират за кандидат премиер на България, но можем да кажем с кого не искаме да продължаваме разговорите. И го казахме много ясно, че с премиер, който еднолично взема решенията, за които коалиционните партньори научават от медиите и чиято основна политика е да създава фойерверки, които в крайна сметка нарушават международния авторитет на България – няма как да продължим заедно да работим.

Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в ефира на Euro News и подчерта, че след смяната на кандидат премиера социалистите ще настояват и за промяна в начина, по който се взимат решенията в коалицията.

Според социалистът разговорите как ще се управлява България оттук нататък трябва да се съобразят с това, че коалиционното управление изисква взаимна информираност, която води до взаимно приемливи решения, за да има взаимна отговорност.

„Целите, които преследваме и ние, и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ надявам се и „Има такъв народ“ са ясни. Те са определени и в 8-те точки, които кандидата за премиер Асен Василев постави като направление за държавата- съдебна реформа, борба с корупцията, промяна в КПКОНПИ, икономическо развитие, енергийна сигурност и други.

Тези цели няма как да бъдат различни от нашите, които също сме ги поставили и както се вижда бяха до голяма степен покрити с решението на нашия Национален съвет. Надявам се, че начина по който функционира коалицията също ще претърпи промяна“, каза още Ерменков за приоритетите, които ще бъдат поставени в предстоящите разговори за съставяне на правителство.

„Ние не можем да определяме личностите, които „Продължаваме промяната“ ще предложат, но можем да разсъждаваме върху водените политики и, ако те не съвпадат с нашите няма как да вървим по един и същи път. Не сме обсъждали дали ще поискаме различни ресори, защото на първо място стоят политиките- в какъв ред и по каква последователност.

6 месеца е санитарния минимум, който трябва да постигнем в управлението на държавата, за да може законите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат приети и най-вече да бъде подготвен и приет бюджета за 2023 година“, категоричен бе той за основните задачи и времевия хоризонт на евентуалното бъдещо управление и подчерта, че от народните представители в пленарна зала зависи дали ще бъде събрано мнозинство, което има ясното желание, че България трябва да продължи напред, както и това, че едни нови избори не биха довели до нищо добро.

Ерменков изрази притеснение от поведението на президента, който по думите му действа прибързано с консултациите и връчването на мандати. „Тук въпроса е дали и по какъв начин парламентарните партии са извикани, а дали си поканен или изкомандван. Разумното поведение щеше да бъде да се даде малко повече време.

Такова прибързване и тичане в посока връчване на мандати и водене на разговори в една усложнена икономическа и дипломатическа обстановка не води към добро“, каза още членът на Изпълнителното бюро на БСП и допълни, че е грешно да се мисли, че едно служебно правителство ще доведе допълнителен тласък на развитието на България.

По думите му премиера в оставка и външния министър са хората, които трябва да решат дали дипломатите ще бъдат отзовани или може да се даде отсрочка. „Но със сигурност мога да кажа, че подобен акт е безпрецедентен. Защото обвиненията в шпионаж трябва да се докажат, а не да се сложат 70 имена, включително шофьори и готвачки и да им се каже, че трябва да си ходят. Начинът, по който решението бе взето не бе в унисон с нормалните отношения.

Ние искаме тази нота да бъде отменена и да бъде приложено нормалното международно право, когато отзоваваш дипломатически лица да сложиш доказателствата на масата“, заяви той за детайлите около отзоваването на дипломатите и добави, че Кирил Петков до такава степен е разбрал каква глупост е направил, че е започнал да се отрича от собствените си решения.

„Това, което чух от коментарите след закритите заседание беше, че такива данни в крайна сметка не е имало. В крайна сметка по думите на председателя на ДАНС премиера му е разпоредил да направи един списък с 70 човека, които да бъдат изгонени. Ние от БСП нямахме идея какво се случва, ако знаехме щяхме да опитаме да внесем някакъв разум. И това е една от причините за оттеглянето на нашето оттегляне на доверието към него.

Не само акта за изгонването, но и начина, по който вземаше решения- прекратяване на разговорите с „Газпром“, както и затварянето на въздушното ни пространство за руски самолети“, категоричен бе Ерменков за отношението на социалистите към дипломатическия скандал и прибави, че тази ситуация може да затрудни петролните доставки от Русия, защото няма как при прекратени дипломатически отношения да се развиват икономическите такива.

В заключение социалистът изрази притеснение, че ако малките бензиностанции откажат да възстановяват 25-те стотинки на литър гориво може и да няма кой да зарежда от тях. „Надявам се да няма монопол на големите вериги, но и затова имаме КЗК“, завърши Таско Ерменков.