Търговете за доставка на електроенергия, необходима за "студения резерв" на страната, ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ "Марица Изток-2". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В понеделник управляващите ще внесат законодателни промени в Закона за енергетиката, с които ще се въведе този механизъм. Министър Петкова обясни:

“Основният смисъл на този резерв и на този механизъм е за капацитет. Неговата основна цел е именно това – да се гарантира сигурността на системата и тъй като никой не може да подлага под риск сигурността на системата.

С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки за този преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност".

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поясни, че мярката е временна и ще работи до средата на 2021 година, когато изцяло ще бъде либерализиран енергийният пазар:

“Това е решение на коалиционния съвет между ОП и ГЕРБ, изцяло казвам, това е политическо решение, иначе щяхме да го направим като механизъм по-късно.

И понеже, за да няма спекулации, защото обяснихме пак, че ние досега не раздаваме нещо, има си търг, даже не по Закона за обществени поръчки, това е търг, на който всеки дава цена, а няма някакви специфични условия, които те да важат или скришно да им даваме нещо."