Никой от правителството не знаеше изхода по сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите, предаде БГНЕС.

Ние не продаваме нищо, продава чешката страна. Тя продава активи на територията на България, които са стратегически за България. Българското правителство не е могло да има никаква роля в тази сделка. Тази сделка ескалира много напрежение, което е преувеличено, според мен, заяви Петкова. 

Напрежението, което ескалира придобива застрашителни размери и премиерът Борисов нямаше друг ход, освен да проведе разговори, за това да се обсъди българската държава да има контролно участие по отношение на активите на ЧЕЗ, каза министърът в оставка.

Според Теменужка Петкова създалото се напрежението е било изкуствено акумулирано. „Почтен човек съм. През целия си живот съм работила за това да се спазват интересите на държавата и да се спазват законите. Мое задължение беше да кажа, че познавам тези хора, когато стана ясно кой е купувачът. Представям си какъв щеше да бъде потокът от упреци към мен и правителството за оказване на натиск, ако не я бях подала“, заяви още Теменужка Петкова.

От своя страна Гинка Върбакова заяви, че не й е известно съпругът й да познава премиера Бойко Борисов и да се е срещал с него.

Не съм искала и не искам да познавам политици. Затова не ме познавате и затова никой не е знаел за мен до този момент, заяви още Върбакова.