Има такъв народ на консултации за бъдещо управление с "Изправи се БГ Ние идваме" и БСП. Представители на първата политическа сила разговаряха преди обяд с Мая Манолова и Николай Хаджигенов, а следобяд - с Корнелия Нинова, обобщават от Нова тв.

За какво успяха да се разберат и за какво не?

Положителни и конструктивни. Така определиха разговорите с „Изправи се БГ! Ние идваме” и БСП от „Има такъв народ”. Това, което стана ясно след тях е , че между парламентарно представените партии има повече общи политики, отколкото различия. И основното - не искат в управлението ГЕРБ и ДПС.

Преговорите между „Има такъв народ” и „Изправи се БГ! Ние идваме” започнаха  с едно общо условие.

„Ние сме срещу дългата ръка на ДПС и срещу дългата ръка на ГЕРБ”, заяви Мая Манолова.

„Никой от нас не е желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинет. Оттам се тръгва след това се води диалог за всичко останало.

А след разговорите стана ясно, че протестите са сближили и приоритетите в политиките им.

„Ние нямаме разминавания в основната си цел на разграждане на този гербаджийски модел, който души държавата. Имаме еднакви виждания за съдебната реформа. За социалната политика имаме разминавания в детайлите, но посоката е една и съща. Престанете да набутвате ДПС като наш коалиционен партньор, това е абсурдно”, каза Тошко Йорданов.

„Получихме пълна подкрепа от „Има такъв народ” за приоритетите, зад които стоим като започнем със социалните повишаване на доходите. Също и преизчисляване на пенсиите от 1 октомври , а не да чакат до 1 януари. Имаме и подкрепа за семействата с деца”, обясни Мая Манолова.

Общи политики от „Има такъв народ” намериха и с БСП. Но този път двете формации излязоха да ги съобщят поотделно.

„Оценяваме случващото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Уточнихме теми и политики, които се припокриват остават и някои различия. Повече общи и по-малко различия”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата.

„Оказа се , че някои неща са общи и те са общи за доста партии. Имаме и разминавания и обща посока, но различни акценти, с които може и да не успеем да се стиковаме. Хубавото от целите тези два дена е, че има обща посока на действие”, категоричен бе Тошко Йорданов.

И все пак остават теми, по които все още няма договорка.

„Оставаме на позицията си против приватизацията на ББР, против концесиите, имаме някои различия за преизчисляването на пенсиите. Ние настояваме това да стане сега с новия бюджет”, добави Нинова.

„БСП са по-социална партия, ние сме по-практично настроени. Основното цел е да се разкара ГЕРБ на всички нива. Иначе те са за увеличаване на данъците, ние сме против”, добави Йорданов.

А от БСП дори предложиха общо название за следващия кабинет.

„Бих го нарекла кабинет на промяната, ние се събираме да променим модела на управление”, каза Нинова.

Разговорите между парламентарно представените партии сега ще продължат на експертно ниво.