Владимир Путин планира да напусне поста в началото на следващата година на фона на нарастващите страхове за здравето му, пише британският таблоид The Sun, като се позовава на източници от Кремъл.

Според източници руският политик развива болестта на Паркинсон. И информирани анализатори твърдят, че бляскавата любима на бившия гимнастик на руския президент Алина Кабаева го моли да освободи властта.

Припомнят се неотдавнашни кадри с Путин, на които краката му са в непрекъснато движение и видимо изглежда, че изпитва болка, докато стиска подлакътника на един стол. Пръстите му също потрепват, докато държи писалка или стиска чаша, за която се смята, че съдържа коктейл от обезболяващи.

Спекулациите, че неговото 20-годишно управление - на второ място след това на Сталин - може да е към своя край, нарастват по-рано тази седмица, когато се изготвят закони, които да го превърнат в доживотен сенатор, когато той подаде оставка.

Путин си уреди висок държавен пост пожизнено

Законодателството, въведено от самия Путин, беше прокарано през парламента, за да му гарантира правен имунитет от преследване и държавни привилегии, докато той умре.

Московският политолог професор Валери Соловей подпали допълнителни спекулации снощи, като предположи, че Путин може да има симптоми на Паркинсон.

Академикът каза, че разбира също така  партньорката на Путин Алина, която го притиска да напусне - заедно с дъщерите си Мария Воронцова, 35 г., Катерина Тихонова, 34 г. Соловей каза: "Има семейство, което има голямо влияние върху него. Той възнамерява да оповести публично плановете си за предаване през януари".

Професорът прогнозира, че Путин скоро ще назначи нов премиер, който ще бъде подготвен да стане негов евентуален наследник. Служителите на президента многократно опровергават слуховете, че той проправя пътя за политически изход.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче светкавично опроверга публикация в британския таблоид The Sun, че държавният глава на Русия бил болен от нелечима бавно прогресираща болест и по настояване на семейството си се кани да подаде оставка.

„Това са пълни глупости. Президентът е добре, здравето му е отлично“, каза говорителят на Кремъл, цитиран от руските медии.

Песков заяви още, че Владимир Путин не се готви да подава оставка в скоро време.Превод и редакция: БЛИЦ