Трябва да има обществена нетърпимост към сивата икономика във всичките й проявления. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев по време на официалната церемония на наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. 

Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери от обществения, икономическия и най-вече на социалния живот на държавата. Тя оказва негативно въздействие и има своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, бюджета на държавата и общините, условията на труд, качеството на работните места в българските предприятия, изтъкна служебният премиер.

Според Донев всички нелоялни практики, както и нелоялната конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за развитието и нарастването на благосъстоянието на обществото. Служебният премиер добави, че рецептата е обществена нетърпимост, прецизно законодателство и стриктен контрол на проявленията на сивата икономика.

"Сивата икономика е като хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни права и с недобрите условия на труд, при които се трудят българските работници, обхванати от сивия сектор", коментира още Гълъб Донев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук