Сагите около "Продължаваме промяната" (ПП) сякаш нямат край. По-рано днес стана ясно, че Асен Василев е призован да се яви на разпит в Софийската районна прокуратура днес от 10 часа.

Той е извикан заради оплакванията на Радостин Василев, че има заплаха за живота му. Отцепилият се от "Продължаваме промяната" депутат в петък пусна записи от националния съвет на партията. Той е и с назначена от прокуратурата охрана.

БЛИЦ припомня, че в понеделник на разпит бе призован и другият съпредседател на ПП Кирил Петков. Той обаче не се яви, тъй като е в чужбина, а медията ни го излови, че е във Виена

Според източници от разследването Кирил Петков заплашил Радостин Василев да не провежда скандалната си пресконференция, на която изнесе потресаващи записи от разговорите на съпартийците си. Заплахата е била отправена в сряда вечерта, 25 май. 

Петков е бил бесен от факта, че бившият му министър на младежта и спорта е готов да огласи скандалните им разговори публично и се е опитал да го накара да млъкне. "Не го прави, това ще е най-голямата ти грешка! Ти приключваш, човече, свършен си! Нямаш представа какъв е залога тук, не си играй! Опасно е за теб!", казва Кирил Петков на Василев по време на срещата им, пише Епицентър.бг. 

Още на следващия ден Василев алармира, че се притеснява да не му се случи нещо и настоява за охрана, която и получава.

Именно заради тази заплаха Кирил Петков е бил призован на разпит в Софийска районна прокуратура вчера от 11 часа. Бившият премиер обаче не се е явил пред магистратите, тъй като в момента се намира във Виена, а мистериозното му пътуване бе обявено от журналистката от bTV Мария цънцарова, на която той върза тенекия.

В събота вечерта Петков излетя за Братислава, където трябва да участва в международния форум "Globesec 2023". На него ще присъства и Урсула фон дер Лайен. Вероятно причината да замине два дни по-рано е да не се яви на разпита за заплахи на Радостин Василев, смятат политически наблюдатели.

Вчера Софийска районна прокуратура разпространи съобщение, че се е самосезирала във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо депутат от 49-ото Народно събрание.

Прокуратурата погна Кирил и Асен за държавна измяна

Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София, Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

На 26.05.2023 г. Р.В. е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство. Разследването по случая продължава. В случай, че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура.

Самият Радостин Василев от петък ходи с охрана. Бившият министър на спорта призна, че се чувства застрашен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук