Горещите теми в парламента - за антикризисните мерки, протестите и икономическите проблеми в различни браншове у нас, ескалират с всеки изминал ден все повече. Остър коментар за тях и за случващото се във властта тази сутрин даде Тома Биков в студиото на bTV.

"Ние сме в ценови шок от 7-8 месеца и трябваше да има анонс, че ще има масови протести на различни браншове, за да могат да седнат да мислят за антикризисни мерки", заяви депутатът от ГЕРБ.

Виждаме също, че проблема не се атакува системно, защото това започна още при актуализацията на бюджета през 2021-та, когато от ГЕРБ се опитвахме да убедим Асен Василев, тогава министър на финансите в служебния кабинет на Стефан Янев, за цените на тока - той отказа категорично. След това те бездействаха 4-5 месеца, за да стигнем до вчера и темата за антикризисните мерки.

Асен Василев е Мистър прогноза, а дотук няма една, която да се е сбъднала! Това води до несигурност в обществото и на каквато и да е предвидимост", добави още Биков.

"Ние предложихме мерки още на 4-5 декември, веднага след откриването на настоящия парламент. И когато се говори за скок на цените, се бъркат много понятията. Цените скочиха не заради войната, а бяха така още от лятото на миналата година - заради високата цена на тока.

От ГЕРБ предложихме още тогава решение - свръхпечалбите да отидат за компенсация на бизнеса, което да спре растежа на всички останали цени. То беше отхвърлено в парламента! 

Когато цените тръгнат масово нагоре, овладяването на този пожар, става почти невъзможно, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Ще видите, че цената на хляба сега няма да падне, както се твърди, защото когато се свалят данъци, това помога на бизнеса, а не на хората. Естествено, че няма резултат за крайния потребител. Това се прави, за да оцелее бизнеса, както беше предприето към ресторантьорския. Тогава нашата цел - със свалянето на този данък с 9%, беше именно такава - този бизнес да бъде подпомогнат.

Сега няма лошо да се подпомогнат и хлебопроизводителите.

Най-голямата антикризисна мярка, наложена в момента, са железните врати в парламента. Това е грубо погазване на закона! Кой изобщо го позволи??!

На въпрос дали ГЕРБ стоят зад организираните наскоро протести, Тома Биков отговори така:

"Не, протестите не са организирани от ГЕРБ. Ако беше така, както казва Тошко Йорданов, той щеше да го усети много по-силно".

По темата за увеличаването на пенсиите, Биков е още по-категоричен: "Имаме за министър-председател абсолютно несериозен човек! Изказването му за увеличаването на пенсиите, е несериозно. Малко да си мери приказките! Пенсиите ще се увеличат с около 4%, не повече. Ние още в началото го казахме. За пореден път виждаме Кирил Петков да излиза и да хвърля голямата бомба. Той много обещава, а след 4-5 дни не помни какво е говорил.

Те не се събраха още в началото, нямат програма за управление. В тази динамична ситуация не е виновна война, а тяхното бездействие.