Ние ще подкрепим решението си, защото е достатъчно изчерпателно и прецизно написано. През последните седмици, дори от самото начало на войната, за жалост сме заложници на вътрешнокоалиционен баланс на управляващото мнозинство. Това каза в кулоарите на парламента Тома Биков от БСП преди гласуването за предоставяне на военна помощ на Украйна.

По думите му вероятно и днес ще продължат дебатите, защото снощи не са се разбрали.

Той добави, че този вътрешнопартиен баланс е доминиращ и е основна цел на управляващото мнозинство, вместо България да има позиция, която защитава националния интерес, като същевременно напомни, че после трябва да имаме очи да поискаме помощ след войната.

"Чувам анонси, че предложението на ПП ще бъде коригирано, но във варианта, в който бе гласувано, бе много общо и не променя нищо. Не знам какво са решили снощи, но е сигурно, че ние ще гласуваме за предложението си", уточни Биков.

"Ако трябва да гледаме въпроса за Украйна, не мисля, че има нужда от 3 решения. Те са три просто защото се търси вътрешнокоалиционният баланс", каза той.

"Позицията си за оставка и предсрочни избори сме я казали. Относно напрежението в коалицията по тази тема - то е непреодолимо и ще се усилва, независимо какво ще прави опозицията. Има нова геополитическа ситуация и, който не го е разбрал, ще си тръгне със старата", заяви Биков.