Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април т.г. Това стана вчера на извънредно изявление. От ГЕРБ побързаха да отговорят и заявиха, че Радев руши доверието във вота, след като е променил решението си датата. Управляващите алармираха и за големи празници на този ден - католическият и арменският Великден. 

"Няма голямо значение за ГЕРБ дали изборите ще са седмица по-рано или по-късно", заяви в телевизионно интервю депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

"Президентът трябва да каже как точно ще се гласува с пощите, как ще гарантира честността, доверието и с кои пощи ще се работи. Такъв тип гласуване ще породи голямо недоверие, разкри Биков.  "Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменския Великден. Това значи, че една немалка група в България ще трябва да гласува на празник", допълни още народният представител. 

"Хората в чужбина и в страната искат променя и ще търсят промяната чрез своя вот", коментира още народният представител от опозицията. "4 април е една приемлива дата за БСП. Структурите ни са проверени и готови", съобщи депутатът от БСП Иван Ченчев.

Президентът внуши, че ние сме предложили 28 март - а всъщност той предложи тази дата и то в пика на пандемията. Работа на държавния глава е да провери датите. Направили са пропуск с големия празник.

От Външно министерство са шокирано - ще имат сериозна работа с чуждите страни, които освен в локдаун ще трябва да съобразят и празника, разкри Тома Биков. 

Ченчев от БСП зададе въпрос за хората поставени под задължителна карантина:

Какво ще правим с карантинираните хора? Според нас здравната карта трябваше да се предостави от здравните власти преди датата, допълни той. 

Депутатите коментира и предложението на Радев за гласуване по пощата: "Можем и ще подкрепим предложения как карантинираните българи да гласуват. Отказваме предложения, които фундаментално ще променят законите", отговори му депутатът от ГЕРБ 

Тайната на вота не може да се гарантира с гласуване по пощата, но карантинираните и българите в чужбина трябва да могат да гласуват, категоричен бе Ченчев. 

"Трябва да сложим 12 000 камери, 12 000 монитора и 12 000 души, които да гледат изборните секции. Ще има ли ресурс и капацитет, за да се купи техниката?

Кой ще гледа тези монитори? Президентът и опозицията искат тези неща, но не казват как да стане", разкри депутатът от ГЕРБ. Социалистът даде пример със САЩ и гласуването по пощата, но Биков отговори: Това е стогодишна разработена традиция, а вие искате да го въведем за два месеца.

Машините ще намалят изборната активност. Не трябва да гледаме на тях като на богове - в САЩ има цели филми как ги хакват, въпреки че не са свързани с интернет, каза още той по темата за машинния вот, завърши народният представител от ГЕРБ. ГЕРБ ще признае изборния резултат, ако изгубим изборите, категоричен бе Тома Биков.