Защо ГЕРБ напусна пленарна зала, и защо президентът Румен Радев започна директно с нападките към партията на Бойко Борисов и техните симпатизанти при полагането на клетва. Институционализирането на тези лъжи е вредно за демокрацията. Такъв коментар направи пред БЛИЦ TV Тома Биков от ГЕРБ.

"Това е обръщение за втория му мандат, което трябва да очертае политически приоритети. Да се занимаваш с конкретна партия, да продължиш да водиш война с нея при положение, че си взел цялата власт и управляваш страната, редно е да потърсиш диалог и с опозицията".

Цената за всичките клевети на Румен Радев тепърва ще се плаща, категоричен е депутатът от ГЕРБ

"Демокрацията е сложна система и тя не може да се случва само между хора, които се харесват. Предполага диалог между хора, които имат различни позиции. Диалог не може да протече с обиди" - описа ситуацията Тома Биков пред БЛИЦ."Президентът, който олицетворява нацията, трябва да носи на критика, да се въздържа повече от партиите в речите си. Когато си президент трябва да знаеш, че има и други гледни точки освен твоята".

По думите на Тома Биков обръщението на Радев е започнало с думите "старият авторитарен режим" - како значи това пита депутатът.

Биков припомни, че ГЕРБ са излезли от властта с избори и се чуди къде Румен Радев е видял авторитарност в демократична процедура, където суверенът се произнася.

Той продължи с това, че авторитарен режим има съвсем други характеристики.

"Това понятие се превърна в клише за Радев, без да си дава сметка какво е това. Той е президент на всички българи".

Подходът на Радев е да се раздават команди и да се козирува тепърва ще бъде усетено не само от Корнелия Нинова, но и от цялото управляващо мнозинство  - предупреди Тома Биков от ГЕРБ.