По-голяма част от ромите нямат желание да се включат в интеграцията.Това заяви социалистът Георги Гьоков във въпрос към вицепремиера Томислав Дончев. Той иска отговор какви са краткосрочните и дългосрочни планове на кабинета за интеграция на ромите. Целият корпус на държавата трябвало да се включи в този процес, според вицепремиера. Дончев припомни писаните стратегии и отделените средства в сферата.

Българските администрации нямат право да събират данни по етнически признак, обясни той липсата на данни колко цигани са интегрирани. На първо място в интеграцията е образованието. То щяло да реши проблемите в години напред, според Томислав Дончев.

Близо 12 000 чиновници са ангажирани с интеграцията. Те обикаляли махалите да върнат отпадналите деца в школата. Резултатт има, категоричен бе Дончев и посочи, че за една година 17 000 ромчета за върнати в клас. Втората опора на интеграцията е здравеопазването, по мнението на вицепремиера. Имало благоприятна тенденция и за връщане на циганите в пазара на труда.

Голямата болка на Томислав Дончев е жилищната политика. Той се обяви срещу гетата и незаконните жилища, които обитават циганите. Ако се родиш в гетото, има голям шанс да не можеш да го напуснеш, изтъкна вицепремиерът. Отлагането на проблема не може да продължава дълго, е мнението му. В гетото се рециклират всички лоши навици, убеден е Томислав Дончев, според когото има грешка в политиката.

Темата за интеграцията е тръгнала без обществен консенсус. "Темата за интеграцията виси във въздуха", каза Дончев и призна, че сега тази общност се използвала като електорален резервоар. Той настоява за нулева толерантност към разширяване на гетото. Малцинството обаче нямало желание да се интегрира.

Освен стимули, нужни били и мерки от друг характер. Томислав Дончев се оплака от липса на обществена подкрепа за интеграцията. А спирането на детските не било достатъчно.

Интеграцията не означава специални права на малцинствата. Следване на едни и същи правила, иска вицепремиерът. Червените искат да знаят какъв е ефектът от похарчените пари за ромската интеграция.