Гражданинът Дончев е тук и е в състояние да отговаря на всеки смислен въпрос. От изречените думи няма нито едно изречение, което представлява смислен въпрос. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев по повод призива на председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров бившият премиер Бойко Борисов и бившият вицепремиер Дончев да се явят в парламента, за да обяснят твърденията си за загубени средства по Плана за възстановяване и устойчивост или "да се извинят за разпространените лъжи".

Дончев препоръча на настоящите управляващи да прочетат проекта за нов общ регламент и приложимия регламент към Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Приятелски съвет - обърнете внимание на сроковете, 2023 г. е абсолютният краен срок за договаряне на средства по Плана, за сключване на договори", посочи Дончев. Той отбеляза, че срокът изтича след година и шест месеца и за това време България трябва да договори целия ресурс по Плана, в същото време да изпълнява инвестиционната програма в бюджета и да сключва договори по оперативните програми.

"До момента България е договорила по Националния план и по оперативните програми нула и е платила нула", коментира Дончев. Същественият въпрос не е дали ЕК е отписала един милиард, а колко милиарда ще загуби България още следващата година, само по Националния план, аз залагам на три милиарда", заяви той.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че в предложения дневен ред на парламента не вижда онези 22 закона, които управляващите твърдят, че са изключително важни за Плана за възстановяване. Тя попита докладите на омбудсмана, включени в програмата, ли са най-важни или Планът за възстановяване.