Не знам дали е температурата на политическите страсти се влияе от празничния цикъл, но е нормално предвид топлите, светли, християнски празници да говорим за смирение. Колкото до високата температура, тя се галванизира взаимно, не идва само от едно място. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, според когото изпращаме „година на остри политически страсти“.
"В политиката трябва да има да има емоции, трябва да има чувство. Това не е чиновническа работа. Само по себе си, това не бива да ни притеснява. По-притеснителното е, когато се поддържа политически репертоар, който е по същество деконструктивен и отнема възможността да се вземат трудни, понякога непопулярни решения. Дългият режим на инвестиране в подобни страсти прави невъзможно вземането на рационални решения, което би трябва да е целта на политическия процес Репертоарът на левицата още от изборите е базиран много често на абсолютно популистки настроения. Атакуват се е примерно абсолютно всички режими или инструменти на управлението. Направихме така, че до голяма степен целия инструментариум, примерно, за управление на публичния ресурс - обществена поръчка, концесия - да звучи винаги, по дефиниция, като нещо лошо. Аз искам да попитам снимани репертоара на левицата още от изборите. Нормално е да има и съмнения, и подозрения, а вероятно и случаи на злоупотреба с тези режими, но как се управлява без да имаме обществени поръчки и без да се правят, например, концесии", каза той.

Дончев определи мораториума върху реимбурсирането на иновативните лекарства като „опит да се направи реформа и да се ограничат злоупотребите в здравеопазването“, който обаче не е бил добре обяснен:

"За да вземаш правилни решения в политиката, освен техническото изпитваме на нещата, трябва във всеки един момент да се убедим че притежаваш необходимото доверие. Когато се получи криза на обществото мнение, когато обществото мнение е убедено, че по този начин се ограничават правата на болните, не остава много избор!"

На въпрос колко предложения на опозицията е приело управляващото мнозинство, Дончев заяви:

"Бих приел добра идея, която не произлиза от кръговете на управляващите, стига да е добра. Причината, примерно, да не бъдат приети предложенията, свързани с така наречения алтернативен бюджет (на БСП) е не защото той е предложен от опозицията, а защото предложенията не са добри! От аритметична гледна точка са неверни, грешни, а някои от тях – опасни. Редно е опозицията непрекъснато да критикува, да предлага алтернативни предложения, само че това, което ме безпокои, е, че предложенията не са добри!"

"Българската армия и въоръжени сили ще се модернизират и това трябва да се случи по най-прозрачния начин", заяви Дончев, според когато споровете са нормални когато се говори за разходи от порядъка на милиарди. Той нарече „синтетичен скандал“ добилия популярност през есента „Кум-гейт“, в който беше замесено името на съпартиеца му Делян Добрев.

Да се правят графики и да се създават несъществуващи или комични връзки е много близко до хибридната война.

По повод друг скандал от есента – „Суджукгейт“ - той допълни:

"Не може да очаквате, когато имаш няколко хиляди души актив - общински съветници, кметове, народни представители така нататък - поведението на всеки от тях да е абсолютно неукоримо и следвайки най-висши морални стандарти. Разликата между нас и другите е, че когато има подобно укоримо поведение, се вземат мерки."

Според Дончев, не бива да очакваме че новият антикорупционен орган ще се справи с явлението корупция за няколко месеца:

"Така да бъдем откровени по отношение на така наречения антикорупционен закон сме в режим на свръх очаквания, което само по себе си е опасно."