Отнасяме се с разбиране към всеки, който протестира. Хората са прави да отстояват собствения си интерес. Задачата на тези, които взимат решения, е да съобразят всички фактори и да мислят за комплексния обществен интерес. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии, в които участват лекари и експерти. После политиците взимат решението. Тук водещ е интересът, свързан с общественото здраве”, подчерта той, коментирайки днешния протест на ресторантьорите.

Дончев подчерта, че тази ситуация е много трудно някой да бъде съвършен.

„И най-добрите държави се случва да обещаят едно, а да направят друго. Има държави, които от месеци прилагат най-строги ограничителни мерки, непознати в България, и имат далеч по-голям брой заразени.

Науката не е казала какъв е алгоритъмът на тази пандемия. Тези, които затварят най-много, невинаги имат най-добрите здравни резултати”, коментира той.

„Не мисля, че демонстрираме безотговорен оптимизъм. Трябва да бъдем разумни и да не предприемаме ангажименти, които няма как да изпълним.

Във връзка с предупрежденията за трета вълна, Дончев каза, че не мисли, че има консенсус по темата трета вълна и кога ще ни удари.

„Анализираме внимателно броя на заболелите, оказа се, че след пускането на учениците от малките класове, няма негативен ефект. Следят се данните.

В момента, в който има увеличаване на броя на заболелите, сме готови да вземем мерки”, заяви вицепремиерът.  
По повод малкия брой ваксинирани у нас той заяви, че се използва всяка ваксина. „Нашите специалисти твърдят, че подходът, който използваме, е по-добър”, подчерта той.

„Преговорите между доставчиците на ваксини са водени от ЕК”, добави той.

Дончев коментира и зачестилите упреци към управляващите, че изборите през април ще бъдат манипулирани.

„Да заявиш, че изборите са нечестни, е опасна политическа технология. Това е да ерозираш самия процес. Какво ще стане обаче, ако някой от тези, които го казват, вземе, че спечели. Тогава честни ли ще бъдат изборите, или нечестни?”, попита той.
 
„Нито една от коментираните технологии – гласуване по пощата, по интернет, не гарантира честността на изборите. И двете технологии трябва да бъдат мислене в годините напред. И двата типа гласуване крият огромен риск. Какво би се случило, ако на 8 април се окаже, че има 5 човека, които според изборните книжа са гласували, а физическите лица – не?”, даде пример той.

„Да си срещу някой издава по-скоро собствената ти безидейност”, каза в заключение той.