Министри от кабинета "Борисов 3" ще водят предизборните листи на ГЕРБ. Такива са нагласите в управляващата партия два месеца преди парламентарните избори, съобщава Bulgaria ON AIR. 

С наближаването на предизборната кампания се увеличават теориите коя партия как ще поведе битката за гласовете на избирателите.

Премиерът Бойко Борисов традиционно ще води една от трите софийски листи на ГЕРБ. Той ще е №1 и в Пловдив. Две листи – в София и в Габрово, ще оглави и вицепремиерът Томислав Дончев. За водач в Кърджали се спряга Цвета Караянчева, но нейната номинация е под голяма въпросителна.

Управляващата партия твърдо залага на министри от кабинета. Такива, които са добре познати на гласоподавателите. Очаква се в Пазарджик листата на ГЕРБ да води Екатерина Захариева, която е родена там, а за Велико Търново сигурен е министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който не е член на ГЕРБ. 

За депутат, изглежда, се стяга и бившият шеф на правителствения пресцентър – Севдалина Арнаудова.

Място е отделено и за коалиционния партньор СДС. Избираемо място в пловдивската листа вероятно ще получи Румен Христов. 

Патриотите обмислят общо явяване.

"За нас формата на патриотична коалиция е успешен. Считаме, че може да бъде разширена с реални други формации, които могат да бъдат разширени. Да ще бъдем с ВМРО, вероятно да", коментира председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Така за Плевен се предвижда първата позиция да е за Красимир Каракачанов, а в Бургас за Валери Симеонов. И ако при управляващото мнозинство има битка и въпроси, то при опозицията пъзелът изглежда по-ясен. 

В Пловдив "червените" се очаква да поведе проф. Иво Христов, а в една от софийските листи - Георги Свиленски.

При ДПС всичко е ясно - в Кърджали води лидерът на партията Мустафа Карадайь, а в Добрич – ползващият се с голям авторитет депутат Хасан Адемов.

И все пак, в 45-ия парламент със сигурност ще има и непознати лица. Особено при ГЕРБ, където активно с говори за "проветряване" на листите.

"Много важно да номинират тези свои членове и публични фигури, които да поддържат дебата в парламента, защото при един фрагментиран парламент център - властта ще бъде в НС, а не в МС. Няма нищо по-логично от това от управляващото мнозинство да са номинирани действащи министри. Да водят дебата в парламента", коментира пред  Bulgaria ON AIR политологът Стойчо Стойчев.

"Всяко едно от тези лица, които са известни в други качества, е плюс към листата. Свързват ли се, могат лесно да се интегрират в листите", допълни той.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ