2, 9 или 16 октомври? Това са трите възможни дати за предсрочните избори, след като БСП се провали с третия мандат и днес връща празна папката на президента. 

 До очакваната развръзка се стигна, след като опозицията осуети вчера последния опит на соцлидера Корнелия Нинова да събере парламентарно мнозинство за правителство.  ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН с общи усилия изхвърлиха от седмичната програма на Народното събрание предложението на БСП за приемане на законодателна програма на парламента до края на годината, съобщава "Марица".

Гласуването бе тест дали левицата може да намери мнозинство за успешно реализиране на управленския мандат. Проекторешението бе извадено от дневния ред със  119  гласа "за", 106 "против" и 1 "въздържал се".  

"В това Народно събрание няма антикорупционно мнозинство, а има представители на тези, които искат да се възползват от корупцията. "Възраждане" е патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС", обяви шефът на червените депутати Георги Свиленски.

В 10 часа днес той ще дойде на "Дондуков" 2, за да каже на Румен Радев, че връща нереализиран третия мандат.  

Сега от президента зависи кога българите отново ще отидат пред урните. На пръв поглед датата не е толкова важна за хората. Но не и за партиите, признаха депутати пред „Марица“. Сегашните управляващи, най-вече БСП и „Продължаваме промяната“, имат изгода да се гласува на 9 или 16 октомври. 

И причината е в раздаването на пенсиите на 7 октомври, 

което ще зарадва с увеличение 717 000 българи, тоест гласоподаватели. Те ще получат средно по 136 лева месечно отгоре, като сумите варират от стотинки до няколкостотин лева. На същата дата и близо 1000 българи ще получат новата максимална пенсия от 3400 лева. Всичко идва от гласуваното индивидуално преизчисление с осигурителен доход от 2021 година, така че да бъде намалена разликата между стари и нови пенсии.

Прогнозите са, че това ще прелее няколко процента към БСП и „Промяната“ от възрастни избиратели, които хипотетично в петък ще понапълнят джобове, а в неделя ще трябва да гласуват. Промяната е гордост на Корнелия Нинова и компания, но беше подкрепена и от останалите в коалицията.

Топката обаче вече е в полето на президента, който трябва да реши кога разпуска този парламент и насрочва избори. За първото той няма конкретен срок, тъй като по Конституция е определен не с дни, а като „разумен“. Така Радев може да удължи живота му със седмица или две за приемането на важни закони или до избора на нов шеф на КЕВР. 

Другият вариант е да сложи веднага край на парламента още в петък или понеделник 

В Конституцията е записано, че изборите за ново Народно събрание трябва да се проведат най-късно до два месеца след разпускането на предходното.

Според Изборния кодекс президентът трябва да определи коя е датата за избори не по-късно от 60 дни преди самия ден. Тоест, за да бъдат изборите на 2 октомври, президентът трябва да разпусне парламента на 3 август (следващата сряда), защото август има 31 дни, а септември - 30.

При забавяне се отива на варианта, който е желан повече от БСП и „Промяната“. Както знаем, двете партии бяха най-близките до Радев, но отношенията минаха през пълно вледеняване до леко стопляне напоследък. В консултациите с ГЕРБ самият президент беше посочил 2 октомври като оптимална дата за изборите.