Най-вероятно ще бъдат подновени опитите за промяна в Закона за енергетиката. Това заяви икономическият министър Петър Димитров след среща с топлофикациите в страната. Мотивът е, че топлофикациите не са удовлетворени от сегашния начин на отчитане.
По думите на председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски с предлаганите промени фирмите за топлинно счетоводство стават подизпълнители на етажната собственост.

Така абонатите ще могат да преценяват на какъв срок да събират пари. После събраните пари от вход се дават на топлофикация. Идеята е в един вход да има една сметка в една абонатна станция. Така всеки вход ще има обща сметка, а топлинните счетоводители ще разпределят парите.

По думите на Валентин Терзийски правомощията на доставчика на топлинна енергия е до абонатната станция. Според него на пазара на услуги на дялово разпределение трябва да има свободна конкуренция и всеки вход може да избере кой да извършва разпределението. Той заяви също, че в един вход може да се получи така, че може да има 2 или 3 фирми за дялово разпределение. Затова на срещата са обсъдени варианти за унифициране на уредите за дялово разпределение. Той каза, че ще бъдат сменени, тъй като са започнали да се монтират още от 2000 г., а срокът им на годност е 9 години.

Tрите държавни топлофикации София, Перник и Шумен запазват цените на парното от декември месец, посочи Петър Димитров след срещата.  В Топлофикация-Враца има само 5% увеличение на цените на услугата. Топлофикация- Казанлък ще работи с досегашните цени. В Топлофикация-Варна може да се очаква намаляване на цената на парното с 20% в сравнение с януари 2008 г. Във Велико Търново също няма нови цени. В Русе, Сливен и Габрово също няма повишаване на цените, защото са работили на въглища по време на газовата криза. В Бургас и Плевен се очаква намаление от 1.5% до 4%. Заради подадените през януари по-ниски количества енергия до абонатните станции, разликите във фактурите за месеците януари 2008 и януари 2009 във всички дружества в страната не надвишават 5%, каза Димитров. /Десислава Вангелова, БЛИЦ