Трябва ли да празнуваме националния си празник именно на 3 март? Според депутатите подобна полемика е деструктивна. 

Датата 3 март е избрана за Национален празник на страната, защото тогава е подписан предварителният Санстефански мирен договор между Руската и Османската империя, който слага край на Руско-турската война и началото на Третата българска държава - събития, които към днешна дата нямат връзка с войната в Украйна, смятат депутатите. 

Честит празник! 144 години свободна България!

"Не можеш да използваш днешни събития, за да пренаписваш историята! За мен това е израз на някаква комплексарщина, която продължава да раздира определени части от българското общество. Трети март е ключова дата за новата българска история. Тя е началото на държавността, защото след нея нямаше да има и Съединение, Независимост, щяхме само да си мечтаем за тези събития", заяви Александър Симов от БСП пред Bulgaria ON AIR.

"Фактът, че днес има криза в Украйна, води се война, съвсем не означава, че ние трябва да скъсаме страницата от историята. Не бива, не бива да позволяваме лудите да вземат връх", категоричен бе той. 

"3 март е националният празник на България. Ако не беше 3 март и Руско-турската освободителна война, нямаше да може да ми задавате този въпрос", подчерта председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Петков отива на връх Шипка, а там Янев ще...

Според друга част от народните представители, разделянето на обществото по темата с националния ни празник се прави изкуствено. 

"Има абсолютно монолитно мнение сред обикновените хора. Разбира се, не говорим за тези, които се издържат, получавайки пари от американското посолство, и то е, че на този ден българите отбелязваме и тачим паметта на хората, които са загинали, за да ни има нас.

Защото без 3 март, нямаше да има 6 септември, 22 септември", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"За съжаление, 3 март се използва за разделяне на българското общество. Мисля, че трябваше да се фокусираме за деескалация на конфликта и за спиране на военния конфликт", изтъкна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". 

Според "Демократична България", заради войната в Украйна настроението на 3 март вместо празнично, ще е минорно. 

"Няма никакво съмнение, че този 3 март ще мине под знака на ужасната трагедия в Украйна. Това, че диктаторът Путин хвърли два народа, с които е свързана Руско-турската война, в братоубийствена война. Каква свобода, каква благодарност, какво възпоменание да правим на този фон...", попита риторично председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. 

В освободителните битки през 1877 година основна подкрепа българското опълчение получава от руската войска, в чийто състав влизат украинци, финландци и войници от други националности.