Движението на Европа на две скорости е вредно. Това каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната комисия по култура и медии по време на конференцията „Български гласове за Европа“, която се провежда в националния пресклуб на БТА в Скопие, Република Северна Македония, предава БТА. 

Ако Европа има двойни стандарти и е на две скорости, тогава това да бъде заявено достатъчно ясно и от нас да не се изисква толкова, колкото от останалите, добави Йорданов. 

В момента има една теза, която се прокарва - за взимане на решения с квалифицирано мнозинство в ЕС, и тази идея трябва да бъде внимателно обмислена, защото по-малките държави ще изгубят част от тежестта си. Моето мнение е, че Европа би трябвало да върви към някаква форма на федерализация, за да взима бързи решения и всички да сме равни, без да загуби националното си многообразие, каза още той.

Трябва да сме честни и да кажем, че ЕС във вида, в който е в момента, дава основание на голяма част от гражданите за недоволство, тъй като от нас се изисква да спазваме всички правила, а не получаваме необходимото от партньорите ни. Йорданов даде за пример в подкрепа на твърдението си неприемането на България в Шенгенското пространство. България отдавна е изпълнила изискванията, но продължава да е извън Шенген. Това няма как да не рефлектира върху хората и те са прави, посочи той.

Има известно вътрешно лицемерие в ЕС с разделянето на държавите на две части. В момента опитът за вменяването на вина по отношение на разширяването на ЕС точно върху нас, които не се ползваме с всички права на европейските граждани, е дълбоко нечестно. Ние трябва да разчитаме на партньорите си, както те разчитат на нас.

Ако ние сме лоялни и предвидими, нужно е и европейските ни партньори да бъдат лоялни и предвидими и в процес на разговорите между България и Република Северна Македония те да бъдат на страната на България, която е техен съюзник и техен член, а не да има натиск върху нас в защита на държава, която не е член на ЕС и не изпълнява договора между двете държави, посочи Йорданов.

ЕС би трябвало да върви към по-голяма консолидация, за да може да се взимат по-бързо решения и да се изправя пред заплахите, които се появяват пред нас като европейци.

В момента, в енергийната криза, породена от войната в Украйна, България е държава, спазваща решенията на ЕС, но много държави от ЕС плащат в рубли и това не е тайна. Ние търпим икономически щети от това, каза още той.

Ако ще е така, ЕС и партньорите ни би трябвало да ни подпомогнат в този кризисен момент. Този двоен стандарт трябва да бъде изчистен. Ако ще говорим за нови членове, може би трябва да се урегулират вътрешните отношения между държавите.

Скоро ще има избори за евродепутати и не съм сигурен дали няма да има нови европейски семейства, добави Йорданов. По думите му, ако има нови европейски семейства и нови политически групи, те са породени от неспособността на държавите в ЕС да се справят с кризи.

Още при проблема с мигрантската криза заради войната в Сирия стана ясно как държави по краищата на ЕС, като България и Гърция, бяха оставени да се справят сами, посочи той. Европа си плаща за сигурност, ЕС плати на Турция милиарди, няма необходимите въоръжени сили да осигури собствената си сигурност, добави Йорданов.

Ние залагаме на защитата на НАТО, но както беше по време на кризата в Сирия – един член на НАТО, какъвто е Турция, изнудваше целия ЕС, допълни Йорданов.