Ако има нови избори, отговорността ще е на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ!  Ние идваме" (ИБГНИ). Това каза Тошко Йорданов, зам. председател на "Има такъв народ" (ИТН) пред бТВ по повод днешните скандали.

"С БСП имахме срещи и разминавания, с ДПС стана ясно, че се разминаваме. Нямаше срещи с ДПС, а Мая Манолова излъга днес. Тона беше позитивен, а аз не знам какво стана с ДБ, наистина не знам. Ние им обяснихме достатъчно ясно, че нямаме връзка с ДПС, уж ни разбраха и наистина не знам какво стана сега" коментира още той.

"Тези хора, които ние поканихме за министри, имаха много добър образ. С Кирил Петков и Василев нямахме разминавания. И ние искаме да спрем мръсните пари. Поинтересувахме се и достигнахме до тази информация, че нещата не са толкова красиви около тях.

Асен Василев заяви, че иска да е министър на финансите. Ние искахме да е вицепремиер, той каза "Не! Искам да съм министър на финансите" и ние усетихме, че има нещо нередно", разясни Йорданов.

"Вчера Христо Иванов посочи тия 3 министри, че трябва да са министри. Това му пишеше в декларацията, а нашата реакция беше на следващия ден. Глупаво е да се говори за координирана атака. Ние не атакуваме въпросните министри, а бяхме принудени да кажем защо смятаме, че не са подходящи", обясни той.

"Пропуск е , че не проверихме Василев. Той до декларацията ни днес, седеше много добре", категоричен е сценаристът.

"Топката е в полето на ДБ. Ние заявихме, че искаме подкрепа от тях, ако не я получим, значи те искат нови избори. Ние сме готови, няма проблем", категоричен е Тошко Йорданов.

"Съставът на кабинета, щяха да са наши експерти. Всички прекрасно знаят, че няма хора на ДПС. Те не са искали да ги запознаем с нашите имена. Ние не разбираме какво се случи между вторник и сряда. Нещо се е случило около ДБ и Христо Иванов. Ние сме заявили какво правим, разбрали сме се по всичко, което искаме да се случи", каза той.

"Нашите министри ще бъдат професионалисти, експерти, необвързани политически. Ние търсим експертиза. Повечето неща, за които говорим трябва да се случат в парламента, те не могат да се случат в министерски съвет", смята Йорданов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!