Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се изказа остро след думите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, че няма хора със странични ефекти след ваксина.

"Лъжа е, че в България няма тежко пострадали от страничните ефекти на ваксината. Лично познавам хора с инсулти. Мога да ви свържа, ще ви дам контакти, мога и да ги докарам на крака", коментира Йорданов.

Той попита министър Кацаров колко хора в България, които са прекарали коронавируса, повторно са се разболели.

"Когато казвам, че няма тежки странични реакции имам предвид, че страната има система, в която се публикуват резултати за тези странични реакции. Ние като държавна администрации боравим с тези официално регистрирани случаи, които са доказани, че са свързани с поставянето на ваксина. Има процедура за установяване", отговори министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов също разкритикува новия план на МЗ за справяне с бъдеща К-19 криза като "недобър". Доводите му бяха, че "нас ни интересува дали народът се чувства добре, дали хората ще могат да работят и да живеят по нормален начин".  

"Явно е, че ваксините не работят по начина, по който ние очаквахме. Всички искаха ваксините да са много добри и да ни предпазват на 100%. Ако ваксините работеха толкова добре, защо дисциплинирани нации като Великобритания и Нидерландия, с висок процент ваксинирани, са в червената зона и имат високи нива на заразяване, а ние, които сме последни в Европа (по ваксиниране), сме в зелената зона", коментира Чорбанов. 

Кацаров обаче го репликира, че това е така, "но това, което е сигурно от данните - и съм сигурен, че ще го потвърдите - е, че смъртността при сегашните вълни във въпросните страни е много по-ниска, отколкото е била преди. 

Може да се направи извода, че ако ваксинацията не предотвратява 100% разпространението на вируса, тя в много голяма степен намалява смъртността. Дори затова си струва да се ваксинират хората. Още повече - с никакъв друг ефективен механизъм не разполагаме", каза Кацаров.