Когато Слави Трифонов каза, че „Има такъв народ“ излизат от правителството, защото Асен Василев е вреден финансов министър, много хора пропуснаха това покрай ушите си. Мина доста време. Време, през което цените нараснаха няколко пъти, съобщава Тошко Йорданов, цитиран от "Труд".

Който не вярва, нека просто влезе в който и да е магазин или да отиде на който и да е пазар. Или пък да си извади сметката за тока, сметката за парното, сметката за водата от преди година и половина и да се „зарадва“ на разликата. Същият този Асен продължава да бъде финансов министър. И бюджетът, тоест парите на държавата, продължават да се топят.

Простичко казано, държавата няма пари. Асен Василев в момента има сериозен проблем. Не може да събере парите, които е обещал. А не може, защото си заложи приходи, които не съществуват. Просто излъга. Излъга на хартия. Но реалността не е на хартия и сега изостава със събирането на ДДС, с приходите от митниците... И какво прави според вас? Ще ви кажа. Започва да изисква пари от общините, от вашите градове и села, които те нямат. И това ще ги фалира.

Ето ви първата схема.

В края на месец септември в министерски съвет са привикани повечето кметове. Там им е дадено за подпис следното споразумение (вижте документ номер 1).

Става дума за проектите, които всяко населено място има да изпълнява - ремонт на ВиК, на улици, на училища, на болници и т. н. Проекти, които са одобрени от държавата и правят всеки град или село по-удобен и по-здравословен за живеене.

Това са пари по така наречените „капиталови разходи“ - разходите за правенето на вашите водопроводи, улици, болници. Вижте в този документ чл. 1, ал.1, т.1 и т.2. Там са описани условията за трансфер на паричните средства от МРРБ към общините.

Обърнете внимание на срока за изпълнение в чл 1, ал.1, т.1 до 30.10.23 г. Тоест за един месец трябва да се направи това, което заради липсата на пари от държавата, не е направено 9 месеца. Още по-отвратителното е, че на кметовете, след като подписват този документ, от министерството не им го дават, а започват да им го пращат по пощата с две седмици закъснение!!!

Тоест от един месец вашите кметове имат време само две седмици. Това е срок, който никой кмет в България не може да изпълни. Защо се прави това? Ами защото, ако не се изпълни, а то е невъзможно, парите няма да бъдат дадени от Асен Василев и ще му останат в бюджета. Напомням, че това са вашите пари за вашите улици и ВиК инфраструктура.

А това са приблизително 300 000 000 (триста милиона!!) лева.

Триста милиона за българските градове, които той няма да даде, както е по закон, а ще си ги остави да пълни дупки в бюджета заради собствената си безпомощност. А, да.... А вие ще си останете с разкопани, започнати и недовършени улици и канализация.

Но, както се казваше в една реклама - това не е всичко!

(Вижте документ номер 2).

Това писмо-образец е изпратено до всички общини, получили „БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ“ от ПУДООС за реализиране на проекти като водопроводни и канализационни мрежи, рекултивиране на сметища и други.

Всички тези проекти са реализирани изцяло, разплатени на 100% и въведени в експлоатация в отминал период. Например още през 2019 г.

И сега в чл.83 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. е заложено всички тези общини, получили „безвъзмездна финансова помощ“ за отминал период, да възстановят данък по ЗДДС в срок до 30.09.2023 г. Опирайки се на това, Асен Василев изисква от общините с вече направени улици, канализации и така нататък да върнат на бюджета ДДС по тези вече НАПРАВЕНИ проекти.

Основен принцип в правото е, че всеки закон, какъвто и да е той, действа от тук нататък след приемането му, а не със задна дата! Тоест това искане е напълно противозаконно. Въпросът е: откъде кметовете ще намерят милиони за ДДС по вече направени проекти? Отговор - от никъде. Ако пък вземат заем, общините фалират. Защо се прави това? Защото финансовият „титан“ Асен Василев е сгафил с бюджета.

Това са само два от примерите, които ясно показват, че колкото по-рано си замине този финансов министър и това вредно правителство, толкова по-добре за държавата!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук