"Не е въпросът да получим подкрепата на "Продължаваме промяната". Това, което вчера очертахме, е България да има правителство, което има максимално широк кръг формации. На фона на задаващата се рецесия, което е вече прогноза на Българската народна банка, означава, че нашата икономика няма да расте. На фона на недоверие на финансовите пазари - изтеглихме заем с лихва 5,6%, 2021 сме плащали 400 милиона за лихви, през 2025 година ще плащаме 2 милиарда и 700 милиона. Това е целият бюджет на социалното министерство. Ако ние останем без правителство е ясно, че тези лихви ще продължават да се покачват, защото финансовите пазари ще има още по-малко доверие", това заяви Тома Биков от ГЕРБ минути преди старта на 48-ото Народно събрание (НС). 

"Всички финансови експерти са единодушни, че политиката по външен дълг е тотално сбъркан. Но оттук нататък имам възможност да влошим още повече нещата с приемането на бюджета за 2023г., особено ако се прима в ситуация на предизборна кампания. Така започнаха големите ни проблеми миналата година през есента, когато в рамките на една предизборна кампания приехме бюджета и изпуснахме инфлацията и увеличението на разходи без парите да бъдат осигурени за следващите 2-3-4 години", заяви Биков в сутрешния блок на bTV. 

"Всеки иска да увеличи пенсиите и заплатите, едва ли някой в парламента ще ви каже, че е против това хората да получават повече пари. Тук проблемът е, че пари няма. И по-лошото е, че дори със заеми не можем да ги осигурим, защото не ни дават.

През следващата година това ще бъде още по-голям проблем. Обикновено тези пари се взимат от увеличението на Брутния вътрешен продукт, но догодина такова увеличение няма да има. Ако ги набавят със заеми нека кажат от къде и на каква лихва ще бъдат. Или пък откъде ще отрежат. Например, може да отрежем от половината бюджет за обраната или за каквото решите. 

От толкова сложна и тежка ситуация може да се излезе с правителство, което включва максимално широк кръг формации. Правителство без ясна и силна парламентарна подкрепа няма шанс, няма да бъде ефективно. Може да закърпи евентуално зимата, но запомнете - цялата 2023 ще бъде трудна, не само зимата. А ще дойде и следващата зима, която може да бъде по-тежка и от тази, която се задава сега", предупреди Биков. 

"Трябва да сме големи мечтатели, ако си мислим, че нашето предложение за съставяне на проевропейско и антикризиско управление може да се случи. Очевидно няма такова желание в това Народно събрание. Оттук нататък търсим спасителните варианти за закърпване на положението. Дали ще се стигне до това или ще отидем на избори през януари-февруари... 

Първата политическа сила е в правото си да иска неин представител да е председател в парламента. Нашият кандидат е по-качествен, има си традиция, която се опитваме и нея да разрушим", допълни Биков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук