Хората одобряват факта, че не се случи ситуацията, която наблюдавахме в Испания, Италия, САЩ, Великобритания. По-скоро смятат, че ние сме успели да се справим.

Темата 5G продължава да битува в публичното пространство, конспирациите не са само в България. 36% са на мнение, че това е опасно. Говорим за много висок процент хора с висше образование - това крие своите опасности. Много е важно компетентните органи да обясняват какви са тези антени и какво се случва. Притесненията на хората да бъдат туширани.

Това коментира социологът от ''Тренд'' Евелина Славкова пред Bulgaria ON AIR, след като проучване на изследователския център показа, че 43% от българите смятат, че COVID-19 е изкуствено създадена болест. 

Почти толкова са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. 22% от българите пък мислят, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. 

"Тренд" следи различни конспирации, суеверия и вярвания на хората. Поставяме червена лампичка на институциите. Крият се обществени страхове, които може да да доведат до определени резултати. Самите политици имат влияние, създават такова усещане", обясни Славкова в "България сутрин". 

Тя отбеляза, че електоралните нагласи и рейтингите на политиците показват, че хората са обединени и дават подкрепа на правителството. В електорално отношение ще се връщаме към нивата, които наблюдавахме преди коронавируса, прогнозира политологът. 

"Част от новите политически партии все още не са регистрирани, това са само хипотези. Очакваме да видим заявката на Цветан Цветанов, регистрация на партия на Мая Манолова, Слави Трифонов. В БСП предстои пряк избор на председател. Нинова усети, че липсата на БСП като позиция в контекста на коронавируса доведе до ниски резултати. Тази активизация е опит за реабилитация. Не се възползваха от тази ситуация", каза още Евелина Славкова.

Тя очаква да има възстановяване на рейтинга на Румен Радев в нива около 50%. По думите ѝ президентът няма да прави политическа партия към момента.