Американският президент Доналд Тръмп е изпратил писма до колегите си от Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич, с които ги призовава да направят всичко възможно, за да може двете страни да постигнат трайно споразумение, което да подпишат пред него в Белия дом, съобщава македонският Канал 5. Тачи обяви съдържанието на писмото в страницата си във фейсбук.

Ако не се използва този исторически момент, това ще е трагична крачка назад, защото нова възможност за пълен мир скоро няма да се появи", е написал Тръмп в писмото и е подчертал, че „САЩ са положили много усилия за успеха на Косово като независима суверенна държава“.

Сръбските медии, позовавайки се на правителствени източници, съобщиха, че писмото до Вучич е с почти същото съдържание.  
 
Сърбия и бившата й провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., поеха ангажимента през 2013 г. да водят диалог под егидата на ЕС, целящ да разреши неразрешените въпроси между тях.
 
Но малко напредък бе постигнат оттогава.
 
"Провалът да се извлече изгода от тази уникална възможност ще бъде стратегическо отстъпление, тъй като друг шанс за траен мир вероятно няма да се случи скоро", се казва в текста на писмото на Тръмп, публикувано на сайта на Тачи.
 
В писмото се казва, че споразумението между Косово и Сърбия ще бъде приветствано от Тръмп като "историческо".
 
Миналата седмица напрежението между двете държави отново ескалира, когато парламентът в Прищина одобри създаването на косовска армия с числен състав от 5 000 души. Това се случи само седмица, след като премиерът Брнабич предупреди, че може да се стигне до военно положение. Нейното изявление бе в резултат на удвоените мита, които Прищина наложи на сръбските стоки. Мярката на косовското правителство пък бе предприета, след като Сърбия упражни дипломатически натиск Косово да не бъде приета за член на Интерпол. От 2013 година двете страни са обещали, че ще решат възникналите пред тях спорни въпроси под егидата на ЕС. До днес обаче разрешаване на споровете помежду им няма, информира македонският телевизионен канал на интернет страницата си.