Американският президент Доналд Тръмп нарече германската канцлерка Ангела Меркел "голяма приятелка", докато двамата се отправяха за двустранни разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, предаде ДПА.

"Тя е фантастична личност, фантастична жена и за мен е радост, че съм неин приятел", каза Тръмп. Той похвали търговските отношения между САЩ и Германия.

Обикновено Тръмп е критичен към търговския дефицит на САЩ с Германия.

Меркел говори за германските инвестиции в САЩ и каза, че ще повдигне въпроса с Иран в разговора си с Тръмп.

Американският президент заяви, че предпочита да бъде с Меркел, отколкото да гледа кандидат-президентския дебат на Демократическата партия в САЩ.

Белият дом съобщи, че двамата са обсъдили "широк спектър от въпроси, включително опасните действия на Иран в Близкия изток, стабилизацията на Либия, на Сахел, а също така и подкрепата за икономическа реформа в Украйна".

"Двамата лидери също така обмениха мнения относно преговорите с Китай и установяването на справедливи стандарти за глобална търговия", добави Белият дом.

Както БЛИЦ съобщи, вчера германският канцлер за втори път получи пристъп на публично място. Репортери я заснеха как се тресе цялата докато слуша изказване на германския президент Щайнмайер. Това се случи точно преди Меркел да отпътува за Осака.