Килията, в която са пребивавали бившата кметица на "Младост" и заместничката ѝ, е място за временно пребиваване на лица, които са арестанти. Това не е постоянно помещение, не е общежитие и трябва да отговаря на определени критерии. В последните три години България се признава от Комитета против изтезанията, че отговаря на тези критерии. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред bTV.

Думите ѝ са по повод оплакванията за лоши битови условия в затвора.

Тя поясни, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова сами са избрали да пребивават в Софийския арест, а не в Сливенския затвор. 

"Комитетът против изтезания посочва, че България отговаря на критериите за помещенията, в които пребивават арестантите", посочи тя.

На въпрос дали е нормално две жени да живеят в условия, каквито се виждат на снимките на помещението в ареста, което обитават бившият кмет на кв. „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, Цачева коментира, че този случай е един от цялото и трябва да се говори в цялост. „Това, което сме поели като минимални стандарти пред нашите партньори и гражданите, се съдържа в промените, които от 2014 г, са в закона. Действително картината така показана изглежда стряскаща. Но различни са картините в отделните места. За съжаление, едно от най-тежките места е Софийският затвор и арестът към него, защото сградите са строени преди повече от век и спазването на квадратните метри, които трябва да обитава едно лице, не дава възможност за поетапното освобождаване на помещения, така че да могат да се извършват по-сериозни ремонти. Ремонтите са козметични, реагираме на ситуацията във всеки един момент, когато това е възможно“, каза Цачева и обясни, че когато леглата в съответните помещения са заети, няма как да се извършват ремонти.

„Тоалетната категорично не трябва да изглежда по този начин, но за да се смени, трябва да се опразни помещението. А към момента помещенията в ареста са запълнени до горна максимална граница. И нека това да не звучи като оправдание, защото след промените в закона, а преди това и в съда в Страсбург, всеки задържан или осъден, може да предяви иск.

"Получавам жалби от цялата страна. Разбира се, има и нови арести - в Старозагорския затвор например в момента се изгражда нов“, заяви Цачева и посочи, че има изключително модерни и добре устроени и арести, и затвори.

„Но не искам това да звучи като частен случай. Ангажиментите и грижите са към цялата система – прави се много, отделят се средства, но не може да стане с магическа пръчка. Нещо, което в последните 40 години не е пипано, не може да се оправи изведнъж“, заяви правосъдният министър.