Кандидатурата на Георги Чолаков трябва да бъде подложена на гласуване. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Пленума на ВСС при обсъждането на указа на президента Румен Радев, с който той върна на Съвета предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС, информира "Фокус".
„С указа на Румен Радев според мен сме върнати в изходно положение за това, че следва да се отправи ново предложение“, коментира той. „Процедурата не е приключила и тя трябва да продължи, да бъде поставена на гласуване“, обясни Сотир Цацаров.

„Ако кандидатурата на Георги Чолаков събере 17 и повече гласа, президентът е длъжен да издаде указ по закон. Ако не събере необходимите гласове, то процедурата трябва да започне отначало“, уточни главният прокурор. „Кандидатът вече е изслушан според закона, но няма никаква пречка на кандидата да му се предложи да се яви пред ВСС, ако желае да изложи основни моменти от своята концепция“, посочи той.

„Проектът ни за решение би звучал така: насрочва повторно гласуване за кандидата Георги Чолаков, трябва да решим кога, и дава възможност на кандидата да представи изложение пред новия състав на ВСС и да отговаря ако има поставени въпроси“, заяви Сотир Цацаров. „Решението дали да има нова процедура, както предлага Лозан Панов, или тази да продължи трябва да се вземе сега и то с обикновено мнозинство“, каза още главният прокурор.