За мен и към онзи момент и сега стои въпросът могло ли е Банковият надзор на БНБ да улови по-рано това, че нещо нередно се случва с КТБ. Възможно ли е едно ненавременно намесване да стане системен проблем. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„След изявлението на главния прокурор днес това е началото на едно съдебно производство. Дали ще видим осъдени обаче зависи от събраните доказателства по време на следствието“, добави тя. Правосъдният министър напомни, че до момента са изплатени 3,6 млрд. лева от правителството на Борисов. По думите й ефектът от КТБ е ударил по джоба всеки един българин.

„Електронното управление и правосъдие би гарантирало правата на длъжника. Има много добри разпоредби в този закон. Възможността са за по-адекватна защита и неувеличаване в пъти на задължението“, заяви Цачева по отношение на ограничаване правомощията на ЧСИ-тата. По отношение на премахването на банковите такси, Цачева заяви:

„Когато се издават документи трябва да има и такава услуга. Сега има несъразмерност на таксата на превода“, призна правосъдният министър. „Основното към което се стремим е да бъдат опростени процедурите и да се намали административната тежест върху гражданите и фирмите. Да има вътрешно движение на тази информация. Търсим възможността и предлагаме това да се случи чрез намаляване на документите. По този начин ще се намалят и таксите, които се събират. Тези средства, които няма да бъдат внесени в бюджета, ще се върнат като се облекчи чакането по опашки и се спести времето на хората“.