Опашка дори и от 50 човека пред секцията може да създаде проблеми пред машинния вот, особено ако такава се формира и след 20.00 часа, пише "Монитор".

Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, който по време на днешното заседание представи доклад с анализ как са протекли двата експеримента , проведени от ЦИК през уикенда в Доброславци и Сливница, колко души могат да гласуват с една машина.

Колко е пределният капацитет на едно устройство е нужен на ЦИК, за да определи къде ще има повече от една машина в секцията.

Така 400 избиратели могат да гласуват с една машина в секция. В рамките на 1 час на едно устройство могат да гласуват средно по 52 избиратели, като една машина може да работи около 8 часа.

Данните по думите на Томов показват, че средно около 8 секунди е разликата за вот с машина в Сливница и Доброславци. По-бързо са се справили тези в Сливница - за малко над 1 минута и 4 секунди.

На свой ред в Доброславци хората са успели да гласуват с устройството за 1 минута и 12 секунди. Томов направи уговорката, че при тест няма как да се засече точното време за попълване на данните на избирателя, даването на инструкции и други.

Данните са само от даването на смарткартата за машината на гражданина до връщането й на член на СИК.

Колкото по-високо образовани са избирателите, толкова по-лесно е да гласуват с машина.

Висшистите се справят средно за 57 секунди, а тези със средно - за минута и 9 секунди. Проблемът възниква при хората с по-ниско от средното образование, които гласуват за близо 2 минути. Именно затова според него са нужни допълнителни тестове как биха се справили тези без образование.

"Нямаме обаче достатъчно данни за тази група, тъй като хората с ниско образование участвали в двата експеримента са едва 19 души",каза той.

Според него най-оптимистичните данни дава анализът по това дали избирателите вече веднъж са гласували с машина преди да се включват в експеримента.

При двата експеримента хората, които вече са гласували с машина са 46 души, а тези, които не са - 157. Така при двата теста хората с опит са се справили за 51 секунди, а тези, които за първи път гласуват с машина - средно за 73 секунди

Иначе жените гласуват по-бързо от мъжете. На хората между 60 и 70 години пък им трябват по 1 минута и 16 секунди. Рязко нараства времето за тези над 70 години и на изборите според Томов те ще бъдат поставени в деликатно положение.

Според него не би имало проблем с машинния вот в секциите с 500 души с списъците. Ако има напрежение, то това би се дължало на лошата работа на комисията.

В секциите с между 500 и 750 човека , където обикновено не гласуват повече от 400 души, също биха могли да се справят. Единственият риск там е от неравномерни опашки в различни часове на деня.

Според Томов риск би имал в секциите с над 750 избиратели и то не навсякъде в страната. Според него големите секции в големите градове не са толкова рискови, колко в малките населени места.

Затова по думите му трябва да се направим оценка на риска за секциите не само по брой избиратели, по брой гласували, брой използвали хартиени бюлетини на 4 април, но и да се вземе предвид големината на населеното място, както и образованието на избирателите, за да се прецени къде трябва да има повече от една машина в секция.

Томов посочи и профилът на рисковата група е мъж, над 70 години, с ниско образование от село или малък град, който няма никакъв опит с машинното гласуване.

На свой ред неговият колега Любомир Гаврилов посочи данни, според които на предишните избори секциите с над 550 гласували са 67, с над 500 - 228 секции и с над 450 гласували - 700. 

Накрая ЦИК реши, че трябва да проведе още три експеримента тази неделя в три столични района - Подуяне, Люлин и Триадица. Кои точно квартали ще се уточни допълнително, след разговори с местната администрация.

В самите тестове ще се включат и съответната РИК, както и с реални членове на СИК. По време на дебатите стана ясно, че вероятно единият от тестовете ще е в Младост.

Целта е да се провери колко граждани биха гласували в големите секции, където по списъци има до 900-1000 избиратели. Красимир Ципов дори посочи, че в градове като София, Пловдив, Варна и Бургас дори и опашки от 20-30 човека могат да откажат избирателите да упражнят правото си на вот.