Общо 18 партии и 9 коалиции ще се борят за места в 46-ия парламент на предсрочните избори през юли. Това обявиха на брифинг от Централната избирателна комисия.

"Документи са подали 19 партии и 9 коалиции. Днес пристигна проверката на една от партиите и нямаше необходимия брой подписи 2500 и тя беше заличена, така че за момента имаме 18 партии и 9 коалиции, като все още изчакваме проверките за 3 партии и една коалиция и тогава вече ще можем да обявим окончателния брой партии и коалиции, които ще участват в изборите на 11 юли", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Срокът, в който желаещите можеха да се регистрират, изтече вчера. 

До ЦИК са изпратени множество запитвания дали е възможно хората, които са на почивка, да гласуват.

На 25 май е изпратено запитване до регионалния министър, която трябва да посочи какви документи ще са необходими на избирателите за временна регистрация в мястото, където ще почиват.  

В ЦИК днес проведоха експеримент колко души биха гласували с машина в средно натоварена секция с 600 души - произволно избрани. Целта е да се разбере колко машини трябва да бъдат осигурени в натоварени секции, където има само една.

„Резултатите от експеримента са умерено оптимистични. На базата на тези тестове, ще излезем с анализ и становище за възможностите да проведем нормални избори”, заяви Цветозар Томов, , говорител на комисията.

Установено е, че при интензивна натовареност в секциите, вота си успяват да дадат 75 избиратели за час. Голяма част от гласувалите днес за първи път го правят с машина.

На някои от тях е поставена задача да гласуват за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да променят вота си. Идеята на това е била да се симулира забавяне. 

Предстоят още два експеримента с машинно гласуване - в Доброславци и Сливница.