Не бих казала, че имаме проблеми със софтуера за изборите. Той просто трябваше да бъде надграден. За местните избори ще се гласува с три бюлетини. Само в някои общини на Столична община ще се гласува с 4, тъй като ще се избират и кметове на райони. Това заяви пред NOVA NEWS заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Изискванията към изпълнителя са, когато застане избирателят пред машината, да се визуализират вариантите и той да избере, като ще има и опция за връщане“, обясни тя.

Списъци

Във връзка с фиктивните регистрации на адреси преди изборите, Матева заяви:

„След като се проведат изборите, ние изпращаме списъците на ГРАО, за да се разбере дали има нарушаване на изборните правила. Ако има двойно гласуване или друго нарушение – данните се подават към прокуратурата“.

На въпрос как да се намалят грешките в изборните протоколи заместник-председателят и говорител на ЦИК отговори:

„ЦИК прие решение за възнагражденията на СИК, както и отделно да се заплати на членовете, които провеждат обучения. Призоваваме членовете на СИК-ове да се отнесат отговорно с ангажимента си, да прочетат внимателно протоколите и да не бързат. Ако данните са коректни, ще предадат по-бързо протокола си и няма да чакат“.

Ще има видеонаблюдение и на тези избори, каза още Матева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук