Защо съдия да разследва главния прокурор? Защо да не е независим прокурор, който след това да става висш съдия, така, както предлагаме ние от ДПС в проекта си за промени в Конституцията? Важно е да има разследване. Важно е да има истинска съдебна реформа, каквато искат партньорите ни от ЕС и САЩ, каквато очаква българският народ, за да се гарантира евроатлантическата ориентация на България.

Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев по време на дебатите в парламента по механизма за разследване на главния прокурор.

Конституцията е променяна пет пъти, четири от тях в частта за съдебната власт, три от тях при влизането ни в ЕС и след това с т. нар. Механизъм за наблюдение и сътрудничество, припомни Цонев.

И заяви: "Уверявам ви, че всичкото това ставаше по един и същи начин и самият механизъм беше наложен по същия начин.".

Един кръг получи своята легитимност и сила, приватизирайки евроатлантическите идеи в България, въпреки че нямаше никакво отношение към геополитическия избор на страната ни. Аз и моите колеги сме гласували всяко едно решение за България. А те - нито един от тях не е гласувал нито едно решение, свързано с нито с НАТО, нито с ЕС, заяви зам.-председателят на ДПС.

Ние сме подготвили стотици законопроекти, за да влезем в ЕС - над 150 за 2006 г., за да се хармонизира законодателството с ЕС и да бъдем приети в съюза от 1 януари 2007 г..

А хора, които нямаха никакво отношение, получиха легитимност и много голяма сила и права, до такава степен, че след въвеждането на механизма за сътрудничество и наблюдение по-голямата част от докладите ги те пишеха, подчерта Цонев.

В тези доклади винаги има едно и също нещо – реформи в съдебната власт. Не казвам че има система, която не се нуждае от реформи. Но там винаги целите са били едни и същи – те да получат механизмите за овладяване на независимата съдебната система, категоричен бе народният представител от ДПС.

Този напън в момента е същият. Никой в момента не говори за механизми за разследване на главния прокурор. За този кръг и политическите им проксита има само един механизъм - съдията, не следователят. Съдията трябва да бъде разследващ главния прокурор, каза още Йордан Цонев.

Всичко, което са написали и говорили по тази тема, от поне 2009 г насам, е как процесът да бъде доминиран от съдия, допълни той. И обясни защо.

Защото чрез една организация, наречена Съюз на съдиите, те успяха да овладеят една част от гилдията на съдиите в съдебната система. Затова искат съдия, изтъкна Йордан Цонев.

А може да бъде прокурор, независим от обвинител № 1, както предложихме ние в нашия законопроект за промени в Конституцията. Прокурор, който след разследването, бива избира за висш съдия, за да не бъде зависим от главния прокурор. Може да бъде и следовател. Това също е идея, след като следствието излезе от прокуратурата и му се върне статута, каза още Цонев.

По същия начин беше и "реформата" в КПКОНПИ - няма ли съдия, не е реформа. Защото те смятат, че тази част от системата е тяхна и през нея те могат да налагат своята воля, заяви зам.-председателят на НС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук