Българите трябва да черпим сили и самочувствие от своята история, за да не забравяме кои сме. Това каза пред Радио „Фокус“ председателят на
Народното събрание Цвета Караянчева по повод 106 години от Освобождението на Смолян и Кърджали.

 
„За тази свобода са се борили и загинали много достойни български мъже и жени – хора, които са влизали в боя без уговорки, знаейки, че ще осигурят на идните поколения по-светли дни“, заяви Караянчева. По думите й е необходимо да бъдем достойни за подвига на предците ни и да служим за пример на нашите деца.
 
„Ние сме древен, смел и изстрадал свободата си народ. Имаме своите герои и можем да вървим с високо вдигнати глави, защото България е достойна страна и членка на Европейския съюз. Нямаме основание да се срамуваме или да се съмняваме в това. За да бъдеш горд е необходимо единствено да си стъпил здраво на своето историческо минало, да имаш достойнството да преклониш глава пред тези, които са загиналите за твоята свобода, и да разказваш“, коментира Цвета Караянчева.
 
„Фактът, че нямаме нито едно пленено бойно знаме, показва духът на българина“, каза още тя. Според нея смелостта, гордостта и любовта към България продължават да живеят в ценностната ни система и ако се
 наложи, народът отново ще защити Родината.
 
Председателят на Народното събрание изрази надежда един ден потомците ни да бъдат също толкова горди с нас, колкото ние сега се гордеем с предците си.