Вчера следобед научих, че ще стане зам.-председател на парламента. Обади ми се господин Цветанов. Беше изключително приятна изненада. Това е признание за моята работа в смесените региони. Това, което аз и моите колеги правим на терен, е много сериозно. Решението е взето от изпълнителното бюро на партия ГЕРБ, това разкри Цвета Караянчева в ефира на bTV, коментирайки избора ѝ за заместник-председател на 44-то Народно събрание .  
Караянчева посочи коя е най-важната цел на този парламент. „Той трябва да осигури политиките, които ще изпълнява следващото правителство. Трябва да помага на правителството при реализирането на програмната програма, договорена с Патриотите. Важно е да продължим това, което започнахме, но не успяхме да завършим в миналото народно събрание – реформите в образованието, икономиката, повишаването на доходите”, каза заместник-председателят на парламента.
 
Караянчева бе категорична, че правителството си ще изкара целия мандат. „Вече сме в друг етап на политиката, когато може да направиш компромис не на всяка цена. Става въпроса за мажоритарния вот, който ние подкрепяне, а патриотите не подкрепят. Предстои да дебатираме този въпрос в парламента. България е над всичко. Показахме, че не търсим власт на всяка цена. От предното коалиционно правителство се научихме да си говорим”, поясни тя.
 
Караянчева  също призна за горчивия опит с реформаторите. „Липсата на диалог, извиването на ръце – това няма да се повтори в сегашното коалиционно формирование, защото имаме идеята да има коалиционни събирания всяка седмица. Ще изгладим всяка точка в програмата, ще направим времеви хоризонти. Нивото на диалога, който водим с патриотите, ще позволи да се реализират тези цели”, увери тя.
 
Караянчева подчерта, че има 100-процентово доверие на Патриотите. Тя добави, че хората са се изморили от другата алтернатива – изборите, и България трябва да остане стабилна. Занапред трябва да се правят разумни компромиси.
 
Постигнат е консенсус за санирането и пенсиите.