Само ден след като партията на олигархията “Да(Й), България” беше скоростно регистрирана под диктата на компрометирания председател на Софийския градски съд Калоян Топалов, марионетката на Иво Прокопиев – Христо Иванов се впусна в обслужване на новия член на задкулисния кръг “Капитал” – банкерът-беглец Цветан Василев.
Партията с рейтинг равен на статистическата грешка започна да поставя ултиматуми пред легитимните държавни институции. В ултимативно писмо от партията на олигархията искат разправа със синдиците на фалиралата КТБ и Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките. Писмото, подписано от одиозния Христо Иванов, някогашен адвокат с отнети права, провалил се министър, а днес партиен вожд, по същество копира “опорни точки” на укриващия се от правосъдието банкрутирал фараон Цветан Василев.
 

Вече над две години Василев работи срещу синдиците на КТБ и срещу ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите банките, за да попречи на събирането на активите от фалираната от него банка. От днешното писмо на “Да(Й), България” става ясно, че партията на Прокопиев и Иванов очевидно се е ангажирала като “говорител” и лобист на интересите на банкера-беглец. 

Освен обслужване на интересите на беглеца от прокуратурата, писмото на “Да(Й), България” преследва и чисто предизборни цели. Партийният проект на Прокопиев отчайващо се нуждае от демонстрирането на популистки активности, особено след като стана известно, че “Да(Й), България” може да разчита на подкрепа от 0,7% на предстоящите парламентарни избори.

Писмото на Христо Иванов може да се разглежда и като своеобразна интелектуална кражба на темата “КТБ” от трима доскорошни депутати Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов и директна конфронтация с Радан Кънев. Триото народни представители беше особено активно в обсъждането на темата за фалита на четвъртата по големина българска банка. Към днешна дата Андреев, Димитров и Славов са част от проекта “Нова Република”, който се явява пряка конкуренция за гласовете на десните избиратели с прясно регистрираната партия на олигархията. Отнемайки темата от Андреев, Димитров и Славов, Иванов разчита, че така ще може да спечели гласовете на повече десни избиратели. 

Действията на Иво Прокопиев и Христо Иванов трябва да се разглеждат и като пряка атака срещу държавния глава и назначеното от него служебно правителство. Олигархичният кръг “Капитал” за пореден път пробва чрез шантаж срещу легитимни държавни институции да обслужи лобистките и властови амбиции.