Някои партии приемат промените в Изборния кодекс, за да изложат мотивите си за предстоящата им загуба на изборите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за президентското вето върху промените.

„Всеки път, когато се говори за Изборен кодекс, винаги има и политическо противопоставяне. Защото някои от партиите приемат тези промени, за да се гарантират някакви изборни победи. Това е добра защитна теза за тези, които искат да изложат мотивите си за предстоящата им загуба. Но тя няма да бъде на база изборния кодекс, а на база на поведението им пред обществото и на базата на информацията, която тиражират. Отсъствайки от този дебат, БСП заиграха ва банк – техният председател им каза да излязат от парламента, а единственото място, на което се прави политика и се гласуват закони, това е българският парламент“, заяви Цветанов и посочи, че БСП е предпочела да си решава вътрешните политически проблеми, вместо да участва в дебатите за наложеното вето.

„Като неформален лидер на опозиционното говорене се показа президентът Румен Радев. Той има проблеми с изборните правила, по които самият той е избран. Радев не казва, че когато беше избран за президент, имаше 5000 машини, които бяха част от изборния процес. И тогава от ЦИК казаха, че има определени дефицити в машинното гласуване. Няма държава от ЕС, която да въведе машинното гласуване, но ние предприехме подход към поетапното му въвеждане, за да покажем на опозицията, че сме склонни дори на моменти да се съгласим с техните ултимативни искания, за да им покажем, че има прозрачен изборен процес“, коментира Цветанов, цитиран от Фокус

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в в централата на партията, че „вероятно ветото върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено, но това е сделка между ГЕРБ и ДПС, чиято цена е опрощаването на дълговете на Мюфтийството“.

БСП се връща в парламента, ако... 

„Вероятно ще бъде отхвърлено ветото на президента, както стана и вчера в комисията. Виждате, че ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента, а и нашите. Аз определям това като поредната сделка, особено между ДПС и ГЕРБ. Цената на тази сделка търсете в петък в дневния ред на парламента, точка 1. Казва се Закон за вероизповеданията“, обясни Нинова и посочи, че ГЕРБ опростяват задълженията на Мюфтийството към държавата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!