"По-голямото зло ще бъде да не се състави правителство. Заявената политическа позиция на ИТН бе, че няма да правят коалиция, а политики. Ще се търси някаква конфигурация на плавно мнозинство. Страната се нуждае от нормалност и стабилност". 

Това коментира председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS.

Той прогнозира, че новото правителство ще бъде избрано с по-малко от 121 гласа.

"Намираме се в ситуация, при която политически лидер няма да е министър-председател. За първи път мандатоносителят е с толкова малко депутати. Ще има ясно разпределение на функциите на институциите и ще се върнем към една нормалност. Не мисля, че този кабинет ще е с продължителност от 4 години", посочи той.

"Българските граждани заложиха на Слави Трифонов", припомни той. 
Цветан Цветанов коментира и предложения проектокабинет на Слави: "Върнах се във времето, когато Николай Василев беше министър в няколко министерства. Той познава добре администрацията. Залага се на човек, който има някакъв опит. Останалите министри бяха нови лица, без опит. Оттеглянето на този състав е прецедент".

Според него правителство ще се състави още с първия мандат. 

"Двете основни партии съставят мнозинството в НС, а те отказват да водят разговори за подкрепа. Така, че ще се върви към нови избори. Това ще е много тежко за страната. Избирателната активност ще намалява, а конфигурацията ще е същата. 

Хоризонтът на това правителство ще е не по-дълъг от една година. Следващите избори ще са в една по-спокойна ситуация след задаващите се кризи", смята председателят на „Републиканци за България“.