Серия от работни срещи с конгресмени и сенатори във Вашингтон, както и с европейски лидери, дошли за участие в Молитвената закуска с президента Доналд Тръмп, проведе заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По време на срещите с конгресмен Робърт Адерхолт и сенатор Джеймс Ланкфорд, Цветан Цветанов обсъди вътрешнополитическата обстановка в Америка, както и отношения между САЩ и Европа. И двете страни се обединха около извода, че международният тероризъм е обща заплаха пред демократичните общества, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Нетолерантността, надигаща глава в САЩ и Европа, също е заплаха за дневния ред на демокрацията. Цветан Цветанов запозна представителите на американския Конгрес със своята инициатива да бъде проведена Регионална молитвена закуска през месец май 2017 година в Пловдив. Според него провеждането на подобно мероприятие в България ще покаже на света и региона пословичната българска толерантност в междуетническите и междуконфесионалните отношения. Конгресмен Адерхолт беше силно заинтригуван от идеята и пое ангажимент да пътува до България за мероприятието. 



По-късно през деня Цветанов и областният координатор на ГЕРБ-Русе и член на Изпълнителната комисия на партията Пламен Нунев се срещнаха с Тони Хол, един от организаторите на Молитвената закуска.  Хол е бивш американски сенатор и посланик на САЩ в Световната организация  на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).



След оттеглянето си от активен политически живот Тони Хол се е посветил на идеята да бъде преборен глада в световен мащаб. Автор е на книгата "Да променим лицето на глада", публикувана през 2007 г.



Хол изрази специална благодарност към представителите на ГЕРБ, за това че 43-то Народно събрание е приело Закона за хранителната банка, даваща възможност за развиване на проекта за борба с глада. Тони Хол също изрази голям интерес към провеждането на Регионалната молитвена закуска през май в България, като потвърди своето участие. Цветан Цветанов го информира, че към момента са записани за участие около 200 души от 16 държави, сред които са представители на САЩ и редица европейски страни.