Валери Симеонов трябва да отговори на няколко въпроса. Кога за последно е заседавал Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси и има ли нужда въобще от него? Според мен този съвет е абсолютно ненужен и импотентен.
Това каза пред камерите на БТВ лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Аз също не съм фен на Валери Симеонов, но той обясни, че никога не е слагал под един знаменател всички цигани.

Ние сме парламентарно представени чрез коалиционното ни споразумение с партия "Воля". Там ясно е записано, че трябва да има 0% толерантност към хората, които не искат да се интегрират. В това отношение сме на едно мнение с Валери Симеонов. Тези 80 млн. отпуснати за ромското включване ще отидат при другите стотици милиони. Обиколете махалите и попитайте циганите дали са видели нещо от тези пари. Ще ви отговорят твърдо не. Не трябва да говорим за етническо интегриране, а за социално. С тези пари ще стане циганска работа, но свършена от българи, които са непрофосионалисти. Трябва да се направи ревизия на всички стотици милиони прахосани за Ромската декада. Очаквам Валери Симеонов да направи това до 2 месеца. Категорично не съм съгласен всички цигани да се слагат под един знаменател. Трябва да се спре с превръщането на цигани в пиявици. Повечето цигани искат да си живеят нормално, разкри Кънчев. Гост по темата беше и социалният заместник-министър Зорница Русинова.

Средствата за заетост са предвидени за общините. Те най-добре знаят за какво ще са необходими тези пари. Основното е децата да бъдат включени в образованието. В циганската махала няма детска градина примерно. Другото е да се спре с практиката за временна заетост и да се метат улиците за няколко месеца. Тези пари нямат нищо общо с Ромската декада и ромите. Те са за социално слабите хора. С тях хората трябва да се квалифицират. Тези пари са и здравеопазване. Идеята е да превантираме това, което се случва в момента. Тази програма ще продължи до 2020 година и са по ОП "Развитие на човешките ресурси". Няма програма за строеж на ромски жилища, разкри Русинова.