Представителят на България в Европейския парламент Цветелина Пенкова посети Плевенския регион, където бе официален гост на Международното изложение по пчеларство 2020. В рамките на форума тя поведе поредица от срещи с представители на бранша, където коментира конкретни европейски политики по темата за пчеларството.
 
„В този бизнес, резултатите от Зелената сделка ще имат реални измерения. По-чистата околна среда ще осигури на пчелите по-добро здраве, те ще могат да опрашват земеделските култури и по тази начин се гарантира баланса в биоразнообразието“, коментира тя.
 


Пчеларите очертаха пред нея три основни групи проблеми - здравеопазването на пчелите; борбата с пестицидите, вредителите и действията на земеделските стопани; финансирането на производителите на мед. Общ подход при опазването на биоразнообразието, опрашването и борбата с вредителите се договориха да ползват представителя на България в Европейския парламент от групата на социалистите и пчеларския бранш.
 


В последния ден на изложбата, г-жа Пенкова награди отличени български и международни пчелари в различни категории. Тя пожела на участниците пълни кошери, здрави пчели и добра изкупна цена за меда.
 
 


Пчеларството е от жизненоважно значение за Европа и света. В икономическо отношение секторът формира около 14.2 млрд. евро годишно, в екологичното равновесие и биологично разнообразие е важно за 84% от растителните видове, 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез диви и домашни пчели.

На 17 юни 2019 г. Европейската комисия обяви, че за следващия период от 3 години ще предостави нови 120 млн.
евро на пчеларския сектор, за да подпомогне важната роля, която той играе за земеделието и околната среда – тези средства ще бъдат насочени за подпомагане на националните програми за пчеларство.