Правителството е белег на политическата реалност в момента. Важно е да има такова от гледна точка на председателството на ЕС, както и от гледна точка на сигурността. Трябва да дадем толеранс от 100 дни, за да видим как ще тръгнат нещата. Това каза бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в ефира на bTV.
„Когато говорим за Патриотичния фронт по-скоро става дума за риторика, отколкото за реални действия. Част от словесната агресия, която плаши хората в Европа, остава само на думи. Не са толкова крайно настроени“, посочи той. За новия вътрешен министър, Йовчев каза, че е трудно в началото да формира някакви очаквания.

„Аз имам положителни впечатления от него. Зависи до голяма степен от това какъв екип ще сформира около себе си. Бъчварова положи усилия и работи в трудна ситуация. Не разполагам с данни, за да кажа дали се е справила“. „Дали ще се случат реформите зависят от няколко фактора, първо трябва да има политически консенсус за това какво трябва да представлява МВР, както и пътя по който да се постигне това. Ако го няма общото съгласие, ще имаме спънки и невъзможност да се завършат реформите“, предупреди Йовчев. По думите му трябва да се осигурят ресурси, не само финансови, но и човешки.

„Трябва да има необходимия минимум от знания, за да се движат нещата в посоката, в която искаме. За да се случи реформата е важно и лидерството. Трябва дълбоко да се промени начина, по който се извършват нещата. Трябва да има екип от съмишленици в ръководния състав, които да споделят общи цели. Трябва да има и мотивация да бъде извършена реформата в системата. Проблемите на системата са много. Реформата ще бъде изключително дълбок процес“, смята бившият вътрешен министър.

Според него вече има нагласа вътре в системата да се променят нещата. По повод идеята да се върне казармата Йовчев каза, че като че ли не можем да постигнем консенсус в политическите партии и това спъва реформите. „Трябва да разтръскаме цялата система. Има два проблема пред Българската армия – не можем да покрием на 100% осигуряването на националната ни сигурност и технологичното изоставане на военните“.